Спад в продажбите на корпоративни облигации

511
Спад в продажбите на корпоративни облигации

Продажбите на корпоративни облигации в световен мащаб падат на фона на опасенията, че дълговата криза в Ирландия ще се разпространи в Европа. Доходността на корпоративните облигации е близо до най-лошия си месец, откакто кредитните пазари блокираха преди две години, информира Bloomberg.

Емисиите на облигации падат с 31% от 15 ноември насам, в сравнение със същия период година по-рано, след като бяха скочили с 34% през първата половина на месеца, показват данни на Bloomberg.

Падащата доходност по дълга на компании от френската Credit Agricole SA до Wal-Mart Stores Inc води 1.08% загуба на облигациите през ноември, показват индексите данни на Bank of America Merrill Lynch.

Петмесечният ръст в емитирането на корпоративни облигации намалява, след като спасителният пакет за Ирландия на стойност 85 млрд. евро не успява да успокои опасенията, че още държави могат да имат нужда от международна помощ.

Мобилният оператор Wind Telecomunicazioni SpA, чиято компания майка се слива с руската VimpelCom Ltd. и базираната в Ню Йорк Citigroup Inc. оглавяват облигационния пазар от 15 ноември насам, който възлиза на 107.6 млрд. долара. За същия период на миналата година компаниите са издали облигации за 156.3 млрд. долара, докато през първата половина на настоящия месец издадените корпоративни облигации са били за 188.3 млрд. долара.

Корпоративните облигации са на път да запишат първата си месечна загуба от май насам, когато губят 0.4%, според Merrill Lynch Global Broad Market Corporate Index на Bank of America към 26 ноември. Облигациите са на път да отчетат най-лошата си месечна доходност от октомври 2008 г., когато губят 4.44% след фалита на Lehman Brothers.

Допълнителната доходност, за която инвеститорите настояват, за да притежават корпоративни облигации вместо държавни със същия падеж нараства с 2 базисни пункта до 173 базисни пункта, или 1.73 процентни пункта. Това е най-високото ниво от 30 септември насам, показва Global Broad Market Corporate Index. Средната доходност е 3.714%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg