Спад за азиатските индекси в първия ден от новата 2012-та година

722
Спад за азиатските индекси в първия ден от новата 2012-та година

Азиатските индекси регистрираха понижения в първия търговски ден на новата 2012-та година, като еврото поевтиня следствие на опасенията, че възстановяването на световната икономика ще бъде наранено от европейската дългова криза.

Индексът MSCI Asia Pacific отбеляза понижение от 0.4% рано тази сутрин, като три бяха поевтиняващите компании, срещу всяка чиито акции отбелязаха ръст.

Индексите и суровините имаха най-лошото си представяне през изминала година от финансовата криза през 2008-ма година. Вчера Южна Корея обяви, че износът на страната ще се забави през тази година, а правителснтвото на Сингапур отчете по-слаб от първоначалните очаквания ръст.

По-нататъшни негативни данни се очакват днес от Европа, като промишленото производство на стария континент, се очаква да се е свило за пети пореден месец.

Тайванският основен индекс се понижи с 1.7%, докато индонезийският и индийския такъв загубиха съответно по 0.3% от стойностите си.

Известна положителна нотка за отворените пазари се внесе от индексът за активността в сектора на промишлеността в Китай, който се е повишил до 50.3 пункта през декември от 49 пункта през ноември. Това превиши средните очаквания на анализаторите.

Еврото поевтиня спрямо 12 от 16-те основни търгувани валути.В края на миналата година единната валута се понижи под психологическата граница от 100 йени, за пръв път от юни 2001 година насам.

До голяма степен поевтиняването на единната валута се предопределя от факта, че около 157 млрд. евро дълг е с матуритет през първото тримесечие на новата година.

До края на този период европейските лидери се разбраха за приемането на по-стриктни мерки за бюджетна дисциплина.

Еврото се търгува рано тази сутрин при нива от 1.2943 спрямо щатския долар, в ден когато щатските пазари са затворени заради празниците.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg