Спадът в цените на суровините и поскъпването на долара оправдават Бернанке

418
Спадът в цените на суровините и поскъпването на долара оправдават Бернанке

Най-големият колапс на пазара на суровини поне от пет десетилетия насам, може да се окаже сигнал, че председателят на Федералния Резерв, Бен Бърнанке, е възстановил доверието в американските финансови компании, съобщава Bloomberg.

Индексът S&P 500 отбеляза първото си нарастване на седмична база от месец насам, а доларът отскочи от най-ниското си ниво от 1973 г., след като ФЕД се намеси на 16 март, за да спаси от фалит Bear Stearns Cos. и разшири ролята си на кредитор от последна инстанция.

Инвеститорите, които имаха вложения в злато, петрол и царевица, с цел хеджиране срещу инфлацията и слабия долар, закриваха позиции в суровините, за да наберат парични средства или да закупят акции. Стоковият индекс Reuters/Jefferies CRB загуби 8.3% от стойността си тази седмица, регистрирайки най-големия си спад поне от 1956 г. насам, след като преди това беше стигнал връхна точка на 29 февруари.

Опасенията, че Централната Банка ще остави инфлацията да излезе извън контрол отслабнаха, след като ФЕД намали основната лихва с 0.75 процентни пункта, до 2.25% на 18 март.

Златото записа най-голямата си загуба на седмична база от август 1990 г., след като цената му беше достигнала рекордните 1.033.90 долара за тройунция на 17 март. Цената на петрола падна с почти 10 долара за три дена, след като беше се покачила до рекордните 111.80 долара за барел. Цените на царевицата отбелязаха спад от повече от 9% за седмицата, което е най-голямото понижение от юли насам.

До тази седмица стоките носеха по-голяма доходност от акциите и облигациите, след като ФЕД намали лихвите пет пъти от септември насам, подронвайки цената на долара и засилвайки опасенията, че инфлацията ще се ускори.

Цените на стоките, като петрол и злато, които са в долари, се покачиха, след като щатската валута отслабна в резултат на предходните намаления на лихвите от страна на Федералния Резерв.

54-годишният Бернанке разширява паричния набор от инструменти на Федералния Резерв в опитите си да предотврати прерастването на напрежението на финансовите пазари в пълен крах. Най-големите банки и инвестиционни компании в света обявиха отписвания на активи и кредитни загуби в размер на 195 млрд. долара от 2007 досега, вследствие на колапса на щатския пазар на високорискови ипотеки.

ФЕД вчера съобщи, че са били отпуснати 28.8 млрд. долара заеми на големи американски инвестиционни компании. Това е първото отпускане на заеми на небанкови институции от 30-те години на миналия век.

ФЕД също така осигури 30 млрд. долара на JPMorgan Chase & Co. за закупуването на Bear Stearns.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg