Спасяването на еврото- възможно в 10 стъпки

1085
Спасяването на еврото- възможно в 10 стъпки

Лидерът на групата на финансовите министри от еврозоната Жан-Клод Юнкер разкритикува увеличаването на двустранните инициативи на Франция и Германия, като заяви, че 70% от тях не са били доведени до край. "Това, което решават Франция и Германия, не става автоматично решение на ЕС", заяви Юнкер пред германския ежедневник "Ханделсблат", цитиран от БТА. "Ако погледнете последните 12 месеца, около 70% от френско-германските предложения не се превърнаха в решение", допълни той.

Изявлението му идва след срещата на френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел в неделя в Берлин, по време на която двамата ръководители се договориха да направят предложения в идните седмици най-вече във връзка с рекапитализацията на банките.

Във връзка с рекапитализацията на банките, следващото предизвикателство пред еврозоната, люксембургският премиер се обяви в подкрепа на стриктните условия в замяна на отпускането на държавна помощ. "Трябва да се уверим, че тези, които предоставят капитал на разположение под каквато и да е форма, ще имат участие в органите за вземане на решения на тези банки, в Надзорния съвет, в Управителния съвет, в ръководството. И ще участват в печалбите. Ако данъкоплатецът плаща, той трябва да е акционер. Банките трябва да предоставят част от печалбите си на бюджета. Това е старомодната ми гледна точка по въпроса", допълни Юнкер.


Председателят на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер предложи 10 стъпки за разрешаване на кризата в еврозоната, включително автоматични санкции за правителства с лоша бюджетна дисциплина:

1. Отпуснете следващия транш за Гърция, ако е възможно.

2. Уверете се, че гръцкият дълг е поносим.

3. Стриктно придържане към бюджетна консолидация с автоматични санкции за непостигане на целите

4. Пътна карта за рекапитализация на банките. Банките с недостатъчно капитал трябва първо да опитат да се финансират от пазара, едва след това това - от правителствата.

Данъкоплатците трябва да получат дивиденти за спасяването на банките. "Не можем просто да им дадем пари. Трябва да сме сигурни, че тези, които предоставят капитал в каквато и да е форма, също са представени в органите за управление - в надзорните съвети и съветите на директорите, както и, че ще участваме в разпределението на печалбите."

5. Въвеждане на данък за финансовите транзакции

6. Програма за растеж за страните, които се борят с кризата

7. Да се промени тонът в Европа по въпросите на бюджета. Не е приемливо страните да се делят на такива, които дават и такива, които вземат.

8. По-строга регулация на финансовите пазари.

9. Нов начин за работа с рейтинговите агенции

10. Ние се нуждаем от икономическо правителство. Доволен съм, че броят на поддръжниците на тази идея расте бързо."Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg