Спътниковата навигационна система "Галилео" ще бъде оперативна от 2013 г.

733
Спътниковата навигационна система

Европейският парламент прие днес с 607 гласа "за", 36 "против" и 8 "въздържали се", доклад за изпълнението на европейските програми за спътникова радионавигация, което дава възможност "Галилео", най-мащабният общоевропейски технологичен проект, да бъде оперативен от 2013 г.

Европейската политика за спътникова радионавигация има за цел изграждането на две европейски навигационни спътникови системи, които се създават по програмите EGNOS и „Галилео“. Всяка от двете инфраструктури включва спътници и глобална мрежа от наземни станции. „Галилео“ има за цел създаването на първата глобална инфраструктура за спътникова радионавигация и определяне на местоположението, специално проектирана за граждански цели и напълно независима от други съществуващи системи. Програмата EGNOS пък има за цел да се подобри качеството на сигнала от съществуващите глобални навигационни спътникови системи.

Както става ясно от доклада на Etelka Barsi-Pataky (ЕНП-ЕД, Унгария), фазата на разполагане на програмата "Галилео" ще бъде между 2008 и 2013 г. През този период ще бъдат изградени всички космически и наземни инфраструктурни компоненти (30 сателита и мрежа от наземни станции). Първият от тези сателити беше успешно изстрелян през декември 2005 г., а пускането на втория е предвидено за 27 април 2008 г. Предвидените средства за фазата на разполагане възлизат на 3.4 милиарда евро. "Галилео" трябва да започне да функционира към 2013 г., като следващата фаза е експлоатационната.

По време на дебата на ЕП по темата във вторник, докладчикът изтъкна, че "Галилео ще бъде първата обща европейска инфраструктура" и че този проект представлява стъпка напред към една по-силна Европа.

Предложението за регламент постановява Комисията да установи основните технически изисквания за контрол на достъпа и работата с технологиите, осигуряващи сигурността на двете системи. В документа се определя и ролята на Европейския надзорен орган на навигационните спътникови системи, който ще установява и наблюдава прилагането на процедурите за сигурност, ще извършва проверки, като същевременно ще допринася за подготовката на пускането на системите в търговски оборот (извършвайки в това число и необходимите пазарни анализи).

Регламентът определя и принципите за възлагане на обществени поръчки, свързани с фазата на разполагане на „Галилео“. Обществените поръчки за инфраструктура са разделени на шест основни работни пакета (инженерна поддръжка на системата, завършване на инфраструктурата на наземната мисия, завършване на инфраструктурата за наземен контрол, спътници, ракети-носители и операции), както и редица допълнителни работни пакети, като желаещите фирми могат да кандидатстват за главен изпълнител на максимум два от шестте основни пакета. При възлагането на обществени поръчки се поставя за цел избягването на възможни злоупотреби с господстващо положение или дългосрочна зависимост от единствени доставчици.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg