Спекулативните капитали и цената на петрола

572
Спекулативните капитали и цената на петрола

Въпреки разпространеното възприятие, че спекулативният капитал има вина за високите цени на петрола, големите инвеститори се дистанцират от това, обявявайки, че повишенията са резултат от силното търсене, ограниченото предлагане, и желанието за диверсификация.

„Това са покупки на активи, които имат много малка корелация с цените на акциите“, каза Андрю Сафран, вицепрезидент на световното инвестиционно банкиране на Citigroup, по време на годишната енергийна конференция в Хюстън, провела се вчера. „Те не са спекулации, а алтернативни инвестиции“, допълни той.

С петрола близо до 100 долара за барел и бензина около 3 долара за галон в САЩ, спекулативните инвестиции от банки и хеджфондове са подпомогнали ръст с 30, или 40 долара, според някои наблюдатели. Обвиненията станаха по-остри през 2007 г., когато цената скочи от 50 до 100 долара за 12 месеца.

„Това е чиста спекулация“, каза петролният анализатор Фадел Гайт пред CNNMoney, допълвайки, че нищо не се е променило от преди година.

Групи за защита на потребителите също наругават банките, фондовете и други петролни инвеститори, че явният ръст на броя фючърсни контракти, търгувани на пазара, води и до изкуствено повишение на цената.

Ръстът на цената на суровината и повишението на търговската активност дори привлече вниманието на щатския конгрес, който скоро преведе слушания по въпроса.

„Пазарите на суровини се превърнаха в оргия на спекулации, карнавал на алчността“, казва сенатор Карл Левин, демократ от Мичиган през декември. Аз не виждам оправдание цената на петрола да е 100 долара за барел, допълва той.

Но други анализатори твърдят, че премията от спекулативните пари е минимална, от порядъка на 10-15 долара, и добавя важната за пазара ликвидност.

Сафран казва, че вероятността цените да се понижат в краткосрочен план е по-голяма, отколкото да се понижат, но интересът изглежда все още висок. Суровините са група активи, които са атрактивни за инвеститорите, допълва той.

Гордън Гудман, от Occidental Energy Marketing казва, че без съмнение има много повече инвестиционни пари на пазарите сега, в сравнение с преди няколко години и очаква по-строги регулации в близко бъдеще.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...