Споразумението с Турция не се прилага, заяви Австрия

1520
Споразумението с Турция не се прилага, заяви Австрия

Министрите на отбраната от Централна Европа обсъдиха възможностите за защита на външните граници на ЕС при провал на споразумението с Турция за бежаниците. Срещата се състоя по предложение на австрийския министър на отбраната Ханс Петер Доскоцил във Фрауенкирхен.

В нея участваха министрите на отбраната от Центролноевропейската отбранителна инициатива, сред които бяха представители от Чехия, Хърватия, Унгария, Македония, Черна гора, Полша, Словакия, Словения и Сърбия, посочва БГНЕС.

След срещата Доскоцил подчерта, че споразумението с Турция не се прилага - много малко бежанци са върнати в тази страна, а в същото време е увеличен с 400 на сто броят на мигрантите, пристигащи по гръцките острови. По този начин са поставени под въпрос предприсъединителните преговори с Турция, подчерта австрийският дипломат №1 и добави:

"В близко време Турция може да въведе смъртно наказание и поради всички тези причини ние сме длъжни да се подготвим на времето, когато това споразумение няма да бъде в сила. Не може за втори път да кажем на сънародниците си, че Европейският съюз е бил изненадан от създалата се ситуация", каза Доскоцил.

На базата на правните възможности в отделните държави трябва да се вземат мерки за защита на външните граници с военни, полицейски и граждански сили... Австрия може да изпрати в България 40 транспортни коли, а на Сърбия да предостави 30 камери за нощно наблюдение, поясни Ханс Петер Доскоцил и съобщи, че министрите на отбраната може да отправят писмено искане за финансова подкрепа от ЕС.

Участниците в срещата се договориха като следваща крачка да бъде изготвянето план за действия, заедно с вътрешните министри. Този документ ще трябва много подробно да описва как ще се действа и какви са възможностите при спирането на прилагането на споразумението с Турция.

В тази връзка Доскоцил, заедно с вътрешния министър на Словакия Робърт Калинак, ще организира среща с министрите на отбраната и на вътрешните работи от региона. Все още не е определена датата за тази среща, но на нея ще бъдат поканени представители и от България и Румъния.

Днес участниците във форума ще участват в конференция за мироопазващите мисии на Балканите, която ще бъде открита в босненската столица Сараево.

Споразумението между ЕС и Турция бе подписано на 8 март тази година в Брюксел. Дни преди това съседна Република Македония затвори границата си с Гърция за мигрантите по т.нар. "Балкански маршрут". През него миналата година минаха над 800 000 души, а от началото на тази година до затварянето му около 80 000 души.

Всички те идваха организирано от гръцките власти с автобуси и влакове до македонската граница. След затварянето на маршрута в продължение на няколко месеци властите в Атина държаха в лагера Идомени (Сехово) над 15 000 мигранти.

В края на месец юли Сърбия взе решение за създаване на съвместни военно-полицейски екипи, които започнаха да патрулират по сръбско-българската и сръбско-македонската граница за спиране на нелегалните мигранти. Според властите в Белград до сега те са предотвратили над 15 000 опита за нелегално преминаване на българо-сръбската граница. В същото време са задържани десетки трафиканти на хора, включително и няколко български граждани.

Общият брой на задържаните мигранти от началото на година в България е почти 17 000 души. 109% е заетостта на бежанските лагери към Държавна агенция за бежанците. В тях са настанени 5 641 души при капацитет от 5190.

126% е заетостта на миграционните центрове от “затворен тип”, които са към МВР. В тях в момента се намират 1515 души при капацитет от 1200 места. За собствена сметка на външни адреси се намират 465 чужди граждани.

Запазва се тенденцията основната група задържани мигранти да са от Афганистан. По-малко са тези от Ирак, а бягащите от Сирия са значително по-малко спрямо предишни години.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg