Според европейския бизнес отворен и конкурентен енергиен пазар няма

565
Според европейския бизнес отворен и конкурентен енергиен пазар няма

Европейската бизнес конфедерация BUSINESSEUROPE заявява, че ефективното разделяне на производството от доставките на енергия е един от ключовите елементи за установяването на отворен и конкурентен вътрешен пазар, който към момента липсва.

В случай, че съществуващото законодателство се окаже недостатъчно за осигуряването на подобно разделяне, наложително е да се предприемат нови мерки, се казва в позицията на BUSINESSEUROPE, чийто член е Българска стопанска камара.

Според европейската бизнес конфедерация, приетата от Енергийния съвет генерална цел за достигане на 20-процентен дял на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) в общото енергопроизводство на ЕС е практически нереализуема, в сравнение със сегашния 6-процентен дял.

Прогнозата на BUSINESSEUROPE е, че до 2020 г. реалният дял на ВЕИ в европейското енергопроизводство може да достигне най-много до 12%, т. е. да се удвои, при това, ако се предприеме необходимата хармонизация на законодателството по отношение използването на ВЕИ в производството на ел. енергия.

Специално внимание в своята позиция BUSINESSEUROPE отделя на ядрената енергетика. Според представителите на европейския бизнес сега трябва да се направят първите крачки, за да може до 2030 г. делът на ядрената енергия в електропроизводството да се повиши значително над сегашните 32%.

Базирайки се на промените в климата и енергийната сигурност, от една страна, и икономическите данни, от друга, BUSINESSEUROPE вярва, че достигането на дял от 40% трябва да бъде сериозно обмислено. „Повишаването дела на ядрената енергетика ще спомогне за подобряването на конкурентоспособността на енергийно интензивните индустрии”, смятат от BUSINESSEUROPE.

Според организацията, в публичното пространство трябва да се обясни защо ядрената енергия има важна роля в съвременния свят и да се каже, че съществува адекватно решение за овладяването на всички въздействия върху околната среда от този тип енергия.

От организацията настояват още за засилване на международните партньорства със страни, които играят важна роля в енергийната продукция и транзит, както и връзките с основните страни-потребители, за да се поддържат отворените и конкурентни глобални енергийни пазари. Приоритетни страни в това отношение са Русия и Алжир, заявяват от BUSINESSEUROPE.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg