Средната цена на суровия петрол може да възлезе на 101 долара тази година

896
Средната цена на суровия петрол може да възлезе на 101 долара тази година

Суровият петрол се очаква да е със средна цена от 101 долара за барел през тази година, сочат прогнози на щатското енергийно министерство. Това би било повишение в размер на 39.7% спрямо средната цена от 72.32 долара за барел през изминалата година.

За сравнение, от Международната Енергийна Агенция прогнозираха през януари средна цена на "черното злато" от 87 долара за барел през тази година.

На фона на прогнозите за силно повишение в ценната суровина се очаква потреблението на горива от страна на американските домакинства, компаниите и самолетните линии, да отбележи понижение.

За следващата година очакванията на енергийното министерство в най-големия световен потребител на петрол и петролни продукти, са за понижение в цената на ценната суровина до средно 92.5 долара за барел.

В случай че прогнозите за цената на петрола се сбъднат, очаква се да се окаже натиск върху тази на бензина, която да се задържи на високи нива и да възлезе средно на 4 долара за галон.

Тук отново има значителни разминавания с прогнозите на МЕА, откъдето очакват средната цена на бензина за годината да възлезе на 3.36 долара за галон, или повишение с 55 цента, в сравнение със средната за миналата година.

Към момента в много водещи региони в САЩ цената на бензина вече се търгува на нива над 4 долара за галон.

Цената на дизеловото гориво се очаква да регистрира дори по-голямо повишение, като прогнозите са то да поскъпне в САЩ с 74 цента от средните си нива за 2007 година, до ниво от 3.62 долара за галон.

Днес цената на петрола се търгува с повишение от 22 цента спрямо нивото й на затваряне вчера на щатските пазари при 108.72 долара за барел. На 13 март петролът поскъпна до нов исторически максимум при ниво от над 111 долара за барел.

Анализатори и инвеститори са изненадани от лекотата, с която ценната суровина се задържа над 100 долара за барел - ниво, което преди една година се считаше за трудно достижимо. Още по-голямо е учудването, че това става през второто тримесечие на годината, когато традиционно търсенето на петрол е по-слабо.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg