Средностатистическият германец - самотен, но богат

2112
Средностатистическият германец - самотен, но богат

Застаряващ, самотен, но затова пък с добри финанси: така изглежда средностатистическият германец днес, според едно актуално изследване, съобщава Дойче Веле.

Ето още любопитни подробности за германците:

Най-новото изследване на Дружеството за изследване на потреблението сочи, че Германия все повече се превръща в република на пенсионерите. Най-голям междувременно е делът на домакинствата, в които има само пенсионери над 60 години - 34,9%. Делът на "младежките домакинства (под 30 години) представлява едва 11,5 на сто и е съответно най-малък. Преобладава броят на домакинствата без деца, а неженените междувременно съставляват близо 40 на сто от обществото.

В големите градове и университетските процентът на домакинствата от неженени е още по-голям. Върхови стойности в това отношение постига Регенсбург, където общо 57% от населението спадат към тази категория. Делът на домакинствата с деца пък е значително по-висок в провинцията, отколкото в града. Първенец в това отношение е окръг Ландсхут в Бавария - с близо 43%-ов дял на домакинствата с деца.

Къде германците са най-богати?

Учените представят данни не само за възрастовата структура на населението, но и за доходите му. Резултатите могат да послужат на фирмите като важна база за това, пред кои среди и възрастови групи си заслужава да се рекламират определени продукти и къде - не. Производителите на луксозни стоки по всяка вероятност ще трябва да насочат интереса си главно към южните части на Германия: там живеят болшинството от хората с най-високи доходи - от над 7500 евро на домакинство.

Изследването потвърждава още веднъж и славата на столицата Берлин: "Бедна, но секси". Там не само живеят най-голям дял младежи, но и нивото на доходите е най-ниското за Германия. Всяко четвърто домакинство в Берлин (24,7%) преживява с по-малко от 1100 евро на месец, а това означава, че берлинчани са по-бедни дори от жителите на източните провинции Мекленбург-Предна Померания и Саксония-Анхалт. В югозападната част на Германия, в провинция Баден-Вюртенберг, почти няма бедни хора. Всяка четвърто домакинство там разполага с месечни доходи между 2600 и 4000 евро, а други 18,7% дори разполагат с доходи между 4000 и 7 500 евро.

Автор: Ваня Славчева

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg

На фокус

Иновативни технологии за интелигентно почистване на подове у дома

Новата прахосмукачка-робот Roomba i7+ не само обича, но е и...