Средностатистическият германец - самотен, но богат

2068
Средностатистическият германец - самотен, но богат

Застаряващ, самотен, но затова пък с добри финанси: така изглежда средностатистическият германец днес, според едно актуално изследване, съобщава Дойче Веле.

Ето още любопитни подробности за германците:

Най-новото изследване на Дружеството за изследване на потреблението сочи, че Германия все повече се превръща в република на пенсионерите. Най-голям междувременно е делът на домакинствата, в които има само пенсионери над 60 години - 34,9%. Делът на "младежките домакинства (под 30 години) представлява едва 11,5 на сто и е съответно най-малък. Преобладава броят на домакинствата без деца, а неженените междувременно съставляват близо 40 на сто от обществото.

В големите градове и университетските процентът на домакинствата от неженени е още по-голям. Върхови стойности в това отношение постига Регенсбург, където общо 57% от населението спадат към тази категория. Делът на домакинствата с деца пък е значително по-висок в провинцията, отколкото в града. Първенец в това отношение е окръг Ландсхут в Бавария - с близо 43%-ов дял на домакинствата с деца.

Къде германците са най-богати?

Учените представят данни не само за възрастовата структура на населението, но и за доходите му. Резултатите могат да послужат на фирмите като важна база за това, пред кои среди и възрастови групи си заслужава да се рекламират определени продукти и къде - не. Производителите на луксозни стоки по всяка вероятност ще трябва да насочат интереса си главно към южните части на Германия: там живеят болшинството от хората с най-високи доходи - от над 7500 евро на домакинство.

Изследването потвърждава още веднъж и славата на столицата Берлин: "Бедна, но секси". Там не само живеят най-голям дял младежи, но и нивото на доходите е най-ниското за Германия. Всяко четвърто домакинство в Берлин (24,7%) преживява с по-малко от 1100 евро на месец, а това означава, че берлинчани са по-бедни дори от жителите на източните провинции Мекленбург-Предна Померания и Саксония-Анхалт. В югозападната част на Германия, в провинция Баден-Вюртенберг, почти няма бедни хора. Всяка четвърто домакинство там разполага с месечни доходи между 2600 и 4000 евро, а други 18,7% дори разполагат с доходи между 4000 и 7 500 евро.

Автор: Ваня Славчева

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg