Standard Chartered: Цената на златото скача до 5 000 долара

1231
Standard Chartered: Цената на златото скача до 5 000 долара

В подробен доклад Standard Chartered прогнозира, че цената на златото ще нарасне повече от три пъти до 5 000 долара за тройунция поради липсата на предлагане, а не само поради ръста на търсенето, който повечето инвеститори в злато изтъкват като причина за бичите си настроения, пише CNBC.

"Има много малко големи златни мини, които трябва да започнат да работят в следващите пет години," казва анализаторът от Standard Chartered Ян Чен. "Ограниченото ново предлагане идва в период, когато централните банки се превърнаха от нетни продавачи в нетни купувачи на злато. Резултатът, по наше мнение ще е недостиг на злато на пазара, дори ако приемем, че търсенето се запази на същото ниво. На фона на толкова сериозно нарушения баланс между предлагане и търсене, предвиждаме, че цената на златото може да достигне 5 000 долара за тройунция."

Базираната в Лондон банка е една от първите, която се концентрира върху предлагането на пазара на злато на фона на многото бичи прогнози по отношение на метала. След като са анализирали 375 златни мини по цял свят, екипът смята, че предлагането на злато ще расте само с 3.6% годишно през следващите пет години.

"Те излагат доста сериозен аргумент, особено що се касае до наличието на мини," казва Браян Кели, който оглавява Brian Kelly Capital. "Повечето анализи се концентрират върху търсенето от страна на Китай и Индия, което разбира се може да изчезне също толкова бързо, колкото се и появи."

Това обаче е малко вероятно да се случи, тъй като централните банки искат още повече да диверсифицират притежанието си на щатски долари и на фона на развиващите се страни, които искат да купуват още злато след световната криза при хартиените пари.

"В момента само 1.8% от чуждестранните резерви на Китай са в злато," пишат анализаторите на Standard Chartered в своя доклад. "Ако страната реши да увеличи този дял до средното за света, което е 11%, ще трябва да купи още 6 000 тона злато, което се равнява на световното производство на злато за повече от две години."

Смелата прогноза на Standard Chartered е сред най-бичите на пазара. От банката съветват клиентите си да купуват акции на по-малки компании, занимаващи се с добив на злато, за да извлекат най-голяма полза от тяхната прогноза, но също така казват, че клиентите могат да купуват злато и борсово търгувани фондове базирани на златото.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Иван Митев
# 0
17:07 | 16 July 2011
Връщането на „Златният стандарт” при пари ще доведе стопански вреди http://thecrisisingreece2011.blogspot.com/2011/07/blog-post_16.html
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg