Standard&Poor's: Проблемът на еврозоната е в погрешната диагноза

1364
Standard&Poor's: Проблемът на еврозоната е в погрешната диагноза

Погрешно поставената диагноза заплашва да срине еврозоната според рейтинговата агенция Standard & Poor's.

“Диагнозата, приета от лидерите на еврозоната, признава само една малка част от истинските причини за възникването на кризата“, обясни Мориц Крамър, ръководител на департамента за европейския суверенен рейтинг на S&P, цитиран от Le Figaro. И тази погрешна диагноза кара европейските лидери да отговарят, среща след среща, по един незадоволителен начин на проблемите на еврозоната.

Европейците са убедени, че „тази криза произтича преди всичко от прекомерните бюджетни дефицити, натрупани от периферните държави“, което ги кара да привилегироват мерки за строги икономии. Грешка- смятат от S&P: „Процес на реформи, базиран единствено на стълба на бюджетни икономии, рискува да попречи на желаната цел“.

Плановете за бюджетната дисциплина създават безпокойство сред гражданите- те потребяват по-малко, водейки след себе си забавяне на икономиката и, в крайна сметка, намаляване на данъчните постъпления за държавата. В този порочен цикъл потънаха Испания, Гърция и Португалия, заплашени от повторно изпадане в рецесия заради прекомерните си икономии.

Според агенцията създаването на европейско златно правило, ограничаващо дефицита на държавите на конституционно ниво, няма да реши проблема. „Дори и да имаше злато бюджетно правило преди кризата, нищо не доказва, че тя щеше да бъде избегната“, обяснява Крамър. „За доказателство, преди 2007 г., германците имаха рекорден бюджетен дефицит, а Испания беше по-балансирана“. Сега Мадрид е санкциониран от пазарите, а не Берлин.

Според S&P истинските причини за кризата произтичат от „растящите различия в конкурентоспособността на страните от центъра и периферията“. С други думи- ако страните от периферията не успяват да се справят, това не се дължи на прекомерното им ниво на задлъжнялост, а на невъзможността да генерират стабилен ръст.

Автор: Леся Бакалова
Всичко по темата Дълговата криза

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Clarissa
# 0
03:03 | 29 March 2012
The answer of an exeprt. Good to hear from you.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg