Стиглиц: Намаляването на дефицита ще убие икономиката

1703
Стиглиц: Намаляването на дефицита ще убие икономиката

В интервю за Youphil, носителят на Нобелова награда за икономика Джоузеф Стиглиц излага своята теза за настоящата криза, напълно противоположна на конвенционалната мъдрост за мерките за овладяване на ситуацията.

Според него „намаляването на дефицитите ще отслаби икономиките" и „е минало много време, през което съсредоточаването върху банките е отклонило вниманието от основните причини за кризата".

Преди няколко месеца Стиглиц „хвърли бомба", съветвайки най-добронамерено Германия да излезе от еврозоната. Сега той отново го прави, посочвайки дисхармонията сред европейските правителства и предлагайки своите решения на проблемите в САЩ и Европа.


„Не се фокусирайте само върху финансовия сектор", съветва той. По думите му проблемът е фундаментален, а не само финансов. „Спасяването на банките е необходимо, но не и достатъчно. Именно в това се излъгаха правителството на Обама и тези, които са близо до банковия сектор. Банките се държаха много лошо и задълбочиха кризата", заявява той.

„През 2007 г. икономиката се разболя от болест, която бе прикрита от ипотечния балон, позволил на хората да потребяват отвъд своите финансови средства. Но ако не беше този балон, ние бихме имали спад на съвкупното търсене и така или иначе икономиката щеше да отслабне", заявява той.

За него фундаменталните корени на кризата се свеждат до нарасналата конкурентоспособност на развиващите се страни, която е довела до ръст на безработицата; до международната валутна система, която накара страните да пестят повече и повече; и на растящите цени на енергийните източници, които водят до прехвърляне на големи средства към петролните страни.

Въвеждането на т. нар. „златно правило" по думите му е най-лошото лекарство за болестта на икономиката. Той е против намаляване на дефицита точно в този момент, защото му това ще утежни проблемите и ще отслаби икономиката. Той препоръча вместо на нови разходи за стимулиране на заетостта, включително в Съединените щати.

За да разрешим проблема с нарастващото неравенство, според носителя на Нобелова награда, който се включи в протеста „Окупирай Уолстийт", ние трябва да водим дългосрочна политика в областта на образованието и да се привилегироват тези иновации, които ще повлияят върху безработицата. По думите му проблемът е, че частният сектор сега е съсредоточен върху такива иновации, които не създават работни места.

За еворозоната Стиглиц смята, че възможностите за укрепване на еврото са големи и разнообразни, но със със сигурност не включват строги икономии:

„Това, което може да се предприеме, са различни форми: еврооблигации, комисар по еврото, общи данъци в подкрепа на общата европейска икономическа дейност или да се признае, че Гърция няма да реши проблемите си със строгост и трябва да акцентира върху растежа".

На въпроса очаква ли нова рецесия в САЩ и Европа, Стиглиц отговори, че „рискът е висок":

„Но независимо дали ще има много бавно възстановяване или рецесия с двойно дъно, икономическият растеж ще е толкова незначителен, че няма да окаже влияние върху 25 милиона безработни американци".

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg