Стив Джобс срещу Dexia: щатския или европейския капитализъм

952
Стив Джобс срещу Dexia: щатския или европейския капитализъм

Докато вниманието на французите и белгийците е съсредоточено върху бъдещето на закъсалата банка Dexia, а и останалата част на света вижда рисковете от срутване на доминото, създадено около европейските финансови институции, ни застигна и новина за смъртта на Стив Джобс на 56-годишна възраст, пише в свой анализ „Атлантико".

Двете събития нямат никаква връзка, но това че съвпаднаха в новинарските емисии напомни пропастта, която разделя европейския, и в частност френския, капитализъм от американския:

Стив Джобс- символът на "self made man" по американски

Apple, Microsoft, Google, Facebook- всички тези имена са създадени от гении, започнали от нулата и на възраст около двадесет години.

Стив Джобс е осиновено дете, което- с гимназиалната диплома с джоба, изкарва всичко на всичко един семестър в университета, за да стане техник в Atari и в последствие- предприемач с офис в гаража на родителите си. Тогава той е на 21-а.

В сряда, в деня на смъртта му, гаражът беше вече далеч, а Джобс беше 34-ия най-богат американец и 110- ия най-богат човек в света.

Dexia - аристократизмът на европейския капитализъм

Dexia е банка с традиции от 1890 г. в Белгия и от 1987 г. във Франция, а самата група е обединена през 1997 г. За нея работят 35 200 добре обучени специалисти, излезли от големите европейски университети.

Но тя се оказа в центъра на фалитите още през 2008 г., като благородството по спасяването й струваше на французите, белгийците и холандците 6.4 млрд. евро. В основата на срива й бе мегаломанската политика на разширяване, платена в крайна сметка с парите на данъкоплатците.

Къде са нейните Джобс или Закърбърг? "Забогатял самостоятелно човек"  само американски израз ли е?

Това е мястото, където се намира голямо разделение между американския и европейския капитализъм.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg