СТО предупреждава за спад в международната търговия

620
СТО предупреждава за спад в международната търговия

© Pexels

Водещ индикатор на Световната търговска организация (СТО) алармира за забавяне на световната търговия, съобщи Reuters.
 
В последното издание на Барометъра за търговия със стоки на СТО се отчита стойност от 96,2 пункта, като измерванията под 100 най-често сигнализират за проблеми пред търговията между държавите.
 
Барометърът дава информация в реално време за траекторията на търговията спрямо последните тенденции. Предишното измерване, публикувано през август, показваше стойност от точно 100 пункта.
 
Спадът в барометъра на стоките е в съответствие с търговската прогноза на СТО от 5 октомври, която предвижда ръст на обема на търговията със стоки от 3,5% през 2022 г. и 1,0% през 2023 г. поради няколко свързани сътресения, включително войната в Украйна, високите цени на енергията и затягането на паричната политика в големите икономики.
 
Търговията със стоки отбеляза ръст от 4,7% на годишна база през второто тримесечие след ръст от 4,8% през първото. За да бъде реализирана прогнозата, растежът на търговията ще трябва да бъде средно около 2,4% на годишна база през втората половина на 2022 г., посочват от СТО.
 
Индексът на барометъра е под натиск от отрицателните показания в подиндексите, представляващи поръчки за износ при 91,7 пункта, въздушни товари при 93,3 пункта и електронни компоненти при 91,0 пункта.
 
Заедно те предполагат охлаждане на бизнес настроенията и по-слабо световно търсене.
 
Индексите на контейнерните превози при 99,3 пункта и суровините при 97,6 пункта завършиха само малко под тенденцията, но загубиха инерция. Основното изключение е индексът на автомобилните продукти при 103,8 пункта, който се повиши над тенденцията поради по-силните продажби на автомобили в САЩ и увеличения износ от Япония, тъй като условията за предлагане се подобриха заради по-слабата йена.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg