СТО: Световната търговия се забавя

472
СТО: Световната търговия се забавя

Ръстът на световната търговия се забавя, се казва в ежегодния доклад на Световната търговска организация. Делът на ОНД в глобалния износ расте, коментира „Ведомости“.

През 2007 г. забавянето на икономиките на развитите страни доведе и до забавянето на реалния ръст на световната търговия, се казва в ежегодния доклад на Световната търговска организация за глобалната търговия.

Реалният ръст на вноса и износа е изчислен от СТО като са отчетени инфлацията и динамиката на валутните курсове. Номиналният ръст на търговията в доларово изчисление бе значителен: износът нарасна с 15% - до 13.6 трилиона долара. Но той е свързан с отслабването на долара спрямо останалите валути.

 Реалните темпове на ръст на износа на стоки е бил почти три пъти по-нисък (5,5%) и почти с 3% по-нисък, отколкото през 2006 г. Но този показател е близък до средните темпове на ръст на световния износ през 1997-2007 г.

 Спадът на ръста на реалния износ частично е бил компенсиран от прегряването през 2006 г., а отчасти предизвикан от финансовата криза, започнала миналия август, смята Ярослав Лисоволик от „Дойче Банк“.

През тази година тенденцията за забавянето на износа ще се усили – заради забавянето на развитите икономики и протекционистките мерки (ограничаването на износа на храни, въведени от редица големи страни-производителки), добавя той.

По-рано СТО прогнозираше, че ръстът на търговията през 2008 г. ще достигне 4.5%. Не трябва да се изключва, че темповете на ръст ще бъдат по-ниски, смята главният икономист на „Тройка Диалог“ Евгений Гавриленков, преди всичко заради по-голямото, отколкото се очакваше, забавяне на търсенето в САЩ, което може да продължи и през 2009 г.

В течение на годината цените на суровините растяха по-бързо от цените на готовата продукция. Експортните цени на стоките са нараснали през 2007 г. средно с 9%, металите са поскъпнали с 18%, храните и напитките – с 15%, а горивата – с 10%.

Делът на ОНД в световната търговия е достигнал максимума си от 1990 г. - на нея се падат 3,74% от световния износ и 2,7% от внос. Износът от ОНД е нараснал с 19%  (от Русия – със 17%), вносът – с 34% (в Русия – с 35%).

Износът на услуги е нараснал с 18% - до 3.3 трилиона долара. Най-бързият ръст в сферата на услугите са наблюдава в ОНД. Износът на услуги от ОНД е нараснал с 25% до 64 милиарда долара (от Русия – 38 милиарда долара), вносът – с 29% до 90 милиарда долара (в Русия – 57 милиарда долара).

На ОНД се падат 1.96% от световния износ на услуги, на Русия – 1.1%. Увеличаването на ролята на ОНД в световната търговия до голяма степен е свързано с подобряването на условията за търговия, заяви Гавриленков: цените на експортните стоки растат много по-бързо от цените на внасяните.

 В бъдеще ръста на износа на страните от ОНД може да се забави, отчитайки ниските темпове на ръст на физическите обеми на добив на енергоносители и възможното стабилизиране на цените на суровините, смята той.

Източник:БГНЕС

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg