Стокхолм - стара история, съвременни музеи и много вода

11582
Стокхолм - стара история, съвременни музеи и много вода

© Profit.bg

Едно от първите усещания, когато пристигнете в шведската столица Стокхолм (особено ако пътувате от София), е, че там времето сякаш тече по-бавно. Редките минувачи, които срещаме при пристигането ни в дъждовната септемврийска вечер, не бързат за никъде и излъчват студено спокойствие.

Обаче се превръщат в истинско въплъщение на любезността, след като ги заговорим с молба за напътствие – ако не знаят посоката, вадят телефона си и извикват на помощ Google Maps, ако я знаят и са натам, направо предлагат да вървим с тях.

Предстои ни една седмица в 20-я най-добър град за живеене в света, според класацията на Mercer за 2017 г. – да усетим пулса му, да се потопим в историята му, която изниква от всеки ъгъл под формата на стари църкви и внушителни статуи на най-прославените шведски владетели, да вкусим малка част от удоволствията му, да разберем как живеят хората му.


Статуя на крал Карл XII. След поражението във Великата северна война и смъртта на Карл през 1718 г., Швеция вече не е считана за военна сила. Карл XII е свързан и с българската история, тъй като при престоя си в Османската империя преминава през Странджа. Селяните в региона масово кръщават децата си Карл и до днес името е срещано там.

Няколко бързи факта

Стокхолм е най-големият град в Швеция, населението му, по данни от 2014 г., е 912 000 души. Създаден е през XIII век и става столица през май 1436 г.

Стокхолм е 13-ят най-посещаван град в Европа. През 2014 г. хотелите в града са регистрирали над 11.8 милиона нощувки, повишение със 7.8% спрямо предишната година.

Стокхолмският архипелаг се състои от около 30 000 острова. Само в шведската столица островите са 14, свързани помежду си с 57 моста. Неслучайно градът е наричан Северната Венеция.

Най-старата сграда

Стокхолм пази ревниво историята си и свидетелство за това е най-старата сграда в града - църквата Ридархолмс. Построена от францисканските монаси около 1290 г., тя е стара, колкото града и се извисява авторитетно зад двореца и в близост до сградите на парламента (Риксдага) и правителството.

След прогонването на францисканците през 1527 г. заради Реформацията, Ридархолмс става енорийска църква, а постройките в манастира се използват за светски цели.

Църквата е възстановена през XVI век и е добавена висока западна кула. Тя става погребална църква на шведските крале след кончината на Густав II Адолф през 1634 г. Оттогава всички шведски монарси до Густав V (1950 г.) са погребани тук, с изключение на кралица Кристина.

Ридархолмс е величествена както отвътре, така и отвън и много добре запазена, въпреки че последната голяма реставрация е извършена едва през 1914-1922 г.

Като заговорихме за църкви, всички в Стокхолм задължително имат орган и хор и периодично организират безплатни концерти, които се радват на интерес от местните жители.

Старият град

Ако искате да усетите пулса на Стокхолм, непременно посетете Стария град (Гамла Стан), в който днес живеят около 3000 души. Той е създаден през XVII и XVIII век и по онова време си е бил истински град, изграден на остров Стадсхолмен.

До 1980 г. официалното му име е „Град между мостовете“, а най-старата му улица е Кьопмангатан, спомената за първи път през 1323 г. Всъщност Гамла Стан е плетеница от средновековни тесни улички, а най-тясната от тях е Мартен Тротцигс.

В най-широката си част тя достига само 90 см и според вярванията на местните, ако успеете да разперите напълно ръцете си, трябва да си намислите желание, защото ще се сбъдне. Но е необходимо да сте доста бързи, защото изрисуваната с графити уличка никога не остава без туристи, желаещи да се увековечат със снимка на нея.

Ако пък си падате по зловещи преживявания, посетете улица Прастгатан, която до 1885 г. се е наричала „Алеята на Ада“. Името идва от района северно от площада Сторкиркан, който се използвал като място за вечен покой на мъртвите и затова бил наречен Ад. До 50-те години на XVI век тук живеел и Екзекуторът на града.

Къщата на Екзекутора вече не съществува, отсъпила място на нови, по-големи и по-модерни къщи. Екзекуторът обикновено бил човек с осъдителна присъда, който получавал шанс за живот, ако приемел новата си роля. Той бил дамгосван със знака на града, а ушите му били отрязвани, за да не може да избяга от задълженията си.

Побиха ли ви тръпки? Ако е така, значи е време за разведряване на обстановката. В Стария град на Стокхолм ще откриете множество ресторанти, задължително с цветя на масите, галерии, музеи и сувенирни магазини, чиито арт витрити са истинска наслада за окото.

Българският бизнес

Автор: Божидарка Чобалигова

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg