Стойността на световните дългови пазари достигна 100 трлн. долара

1151
Стойността на световните дългови пазари достигна 100 трлн. долара

Стойността на световните дългови пазари е достигнала 100 трлн. долара през миналата година според базираната в Базел Банка за международни разплащания (БМР), която обяви и тенденция за засилващ се спад в трансграничното кредитиране от началото на финансовата криза насам.

БМР, която е известна като централната банка на централните банки, публикува последните данни от средата на 2013 г., които показват, че емитираният дълг е достигнал 100 трлн. Долара, нараствайки в сравнение с отчетените 70 трлн. долара в средата на 2007 г., като държавите са с най-голям принос за това.

Емитираният публичен дълг е достигнал 43 трлн. долара през юни 2013 г., или с около 80% повече от средата на 2007 г. Издаденият дълг от нефинансови предприятия е нараснал със сходни темпове, макар и от по-ниска база.


От БМР отбелязват, че от финансовия срив през 2008 г. е настъпила промяна в това как се вземат пари назаем, като това става все повече чрез дълговите пазари, отколкото през банките. На фона на ограничаването на кредитирането във финансовия сектор, правителствата се насочиха към емитирането на дълг, за да подкрепят икономиките си и да спасят финансовия сектор.

Самият размер на световните дългови пазари ще остане много значим фактор в бъдеще, казва през CNBC Бил Блейн, брокер в Mint Partners, който прогнозира, че пазарът ще расте, докато има търсене. Новите регулационни мерки гарантират, че финансовият сектор ще остане "в дупка", но правителствата ща запазят тенденцията, въпреки че ограничават разходите си.

Този ръст в емитирането на дълг представлява проблем, само ако инфлацията нарасне рязко, докато икономиката все още е в лошо в състояние, смята Питър Чатуел, анализатор в Credit Agricole Corporate. Това би принудило централните банки да затегнат паричната политика и по този начин да се дестабилизира икономическото възстановяване, според него.

В доклада още се отбелязва, че слабото кредитиране от страна на финансовия сектор, който традиционно кредитира международните пазари, се е отразило на трансграничните инвестиции в дългови книжа. Делът на дълговите книжа, притежавани от трансгранични инвеститори като резервни активи или като портфейлни инвестиции, е паднал от около 29% в началото на 2007 г. до 26% в края на 2012 г.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg