Strabag ще набира 1.35 млрд евро чрез IPO за експанзия в Русия

654
Strabag ще набира 1.35 млрд евро чрез IPO за експанзия в Русия

Най-голямата строителна компания в Австрия – Strabag ше набира 1.35 млрд. долара в най-голямото IPO в страната. Средствата са необходими на компанията, за да финансира навлизането си на разрастващия се пазар на Русия, съобщава Bloomberg.

Компанията ще предложи 28.2 млн. акции на цена между 42 и 48 евро всяка, се казва в проспекта на австрийската Spittal an der Drau. Очаква се търговията с акциите да започне на борсата във Виена на 19 октомври.

През април Strabag продаде 30% дял на руския милиардер Олег Дерипаска, с което подкрепи връзките си с един пазар растящ с четири пъти по-бързи темпове от този в Западна Европа.

Главният изпълнителен директор на компанията Ханс-Питър Хазелщайнер търси средства за осъществяване на проекти за строеж на пътища и сгради в черноморския курорт Сочи (домакин на зимните Олимпийски игри през 2014 година).

Според Фридрих Ерхарт от Pioneer Investments, управляващи австрийски фонд с капитал в размер на около 847 млн. долара, цената е "прекалено надута".

“В момента в Русия търсенето е по-голямо от капацитета ни на работа, което означава, че можем да си избираме кои договори да приемем,” казва Ханс-Питър Хазелщайнер. За нас въпросът е дали ще можем да се възползваме от всички възможности там.

Една четвърт от акциите ще бъдат свободно търгувани след публичното предлагане, като тази четвърт може да нарастне до 49% тъй като акционерите в момента намаляват дяловете си до 17%.

Другите собственици на Strabag са семейството на изпълнителния директор и група австрийски инвеститори, водени от Raiffeisen Zentralbank Oesterreich AG.

В проспекта на Strabag се казва още, че компанията е една от първите строителни компании от Западна Европа навлизащи на пазара в Русия и тя възнамерява да се възползва максимално от тази си позиция.

Нетната печалба на Strabag се повиши почти 4 пъти миналата година до 191 млн. евро, при засилени поръчки в Германия (която е най-големият й пазар) и в Източна Европа, благодарение на което приходите се повишиха с 36% до 9.43 млрд. евро. В бъдеще Русия ще бъде най-големият пазар за компанията, каза още Хазелщайнер.

Около 45% от приходите на компанията са от строеж на пътища, 47% от строителство на сгради, а останалата част от тунели.

Дерипаска е собственик на най-голямата компания за алуминий в света ОАО Russian Aluminum. Според руската версия на списание Форбс, по последни данни неговото богатство възлиза на 16.8 млрд. долара, в което се включват и активи като летището в Сочи и др. Според руската преса той възнамерява да вложи 2 млрд. долара в курорта.

Конкурентни компании на Strabag са испанската Fomento de Construcciones & Contratas SA, която миналата година купи австрийската Alpine Bau GmbH, с чиято помощ навлезе на Балканите, и шведската Skanska AB, която също планира да развива дейност в Русия за да се възползва от т.нар. публично-частно партньорство - когато строителните компании притежават част от магистрала или училище, с цел да получават част от приходите от такси или наеми на помещения.

Мениджъри на емисията са Deutsche Bank, Goldman Sachs и Raiffeisen Centrobank.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg