Страните от BRIC отнемат лидерската позиция на САЩ в енергийния сектор

766
Страните от BRIC отнемат лидерската позиция на САЩ в енергийния сектор

Бразилия, Индия, Русия и Китай са отнели лидерската енергийна позиция на САЩ, сочи изследване на щатската инвестиционна банка Goldman Sachs.

Новите икономически "тигри", които заедно се разглеждат под прякора BRIC регистрират значително повишение на енергийното си потребление, предопределено от бурния им ръст на икономиките.

Към края на първата война в залива през 1991 година, 55% от 20-те най-големи компании в енергийния сектор по пазарна капитализация са били американски, а останалите 45% - европейски.

Но през 2007 година 35% от най-големите енергийни компании се падат на BRIC-страните, около 35% са европейски и едва 30% са американски.

Засилва се присъствието на посочените страни и при най-големите световни компании в останалите сектори, като в застрахователния например те държат 10% от 20-те най-големи компании. Подобни тенденции се наблюдават и в хранителния и фармацевтичния сектор.

Специалистите предупреждават, че инвеститорите трябва да се съобразяват с нарастващата мощ на развиващите се страни и все по-големия им дял в световната икономика, ако не искат да започнат да губят конкурентни предимства.

Все още щатската компания Exxon Mobil Corp. е водеща в енергийния сектор, подобно на лидерската си позиция през 1991 година. Тя се следва обаче непосредствено от компании като PetroChina Co., както и руския газов монопол Gazprom.

При изследването на 170 енергийни проекта на стойност от над 500 млн. долара всеки от тях, при 70% от проектите са включени компании извън рамките на страните от ОИСР.

Това е промяна на тенденцията основната част от тях да са свързани с компании от водещите световни икономики като САЩ, Канада, Норвегия и Великобритания.

Наблюдава се и тенденция на промяна на традиционните сделки по сливания и поглъщания, където в исторически план щатските компании закупуват такива от развиващите се страни.

Вече са налице и първите големи сделки на закупуване на щатски компании в енергийния сектор.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg