Страните от Еврозоната бележат ръст от 0.4% през четвъртото тримесечие

589
Страните от Еврозоната бележат ръст от 0.4% през четвъртото тримесечие

Икономиката на Европейския съюз е забавила темпа си на ръст до 0.4% през четвъртото тримесечие на миналата година за 13-те страни ползващи еврото като официална валута, в резултат на забавянето на ръста на щатската икономика.

За сравнение, през третото тримесечие на годината ръстът възлезе на 0.8% на годишна база. Резултатът обаче превиши средните очаквания на анализаторите, които прогнозираха повишението да възлезе на 0.3%. На годишна база ръстът през изминалото тримесечие е 2.3%.

Очакванията на инвеститори и анализатори са за ускоряване на ръста през настоящата година, въпреки прогнозите за по-нататъшно забавяне на щатската икономика.

Специалистите от МВФ занижиха очакванията си за ръст на световната икономика през настоящата година до 4.1%, в сравнение с предходните им такива за повишение от 4.4%.

Щатската икономика отбеляза повишение от 0.6% през последните три месеца на изминалата година, в сравнение с повишението й от 4.9% тримесечие по-рано.

Еврото, което регистрира на първи февруари нов исторически рекорд спрямо долара при ниво от 1.4949 долара за евро, се повиши с 0.3% до ниво от 1.4621 долара за едно евро след изнасянето на данните.

Ръстът на най-голямата европейска икономика - немската - е възлязъл на 0.3% през четвъртото тримесечие на миналата година, на фона на повишението й с 0.7% тримесечие по-рано. Експанзията във Франция е била с темп от 0.3%, от 0.8%, също три месеца по-рано.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg