Строс-Кан: Бюджетният дефицит на Гърция е проблем

580
Строс-Кан: Бюджетният дефицит на Гърция е проблем

Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Доминик Строс-Кан заяви, че Еврозоната ще устои на натиска създаден от понижаването на кредитния рейтинг на Гърция, днес след като финансови министри изразиха опасения, че проблемите със задълженията нарастват.

"Това е сериозен проблем," казва Строс-Kан в интервю за Bloomberg в Хонконг, по отношение финансовата ситуация в Гърция. "Не смятам обаче, че това ще доведе до раздробяването на Еврозоната."

Влошаващото се финансово състояние на Гърция накара Fitch Ratings, Moody's Investors Service и Standard & Poor's да понижат рейтинга на страната миналия месец, което доведе до разпродажба на облигациите й.

Страната е подложена под натиск от останалите държави в ЕС да се пребори с кризата, породена от бюджетния дефицит, който е повече от четири пъти по-голям от заложения таван в ЕС.

Еврото се е обезценило с 6% от 25 ноември насам отчасти поради опасенията на инвеститорите, че и други европейски държави могат да изпитат затруднения с бюджетните си дефицити.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви на 13 януари, че нарастващият бюджетен дефицит на Гърция излага на риск еврото, което е изправено пред "много труден етап" в следващите години. Меркел отстъпи два дена по-късно, изказвайки задоволство от усилията на Гърция да контролира бюджетния си дефицит.

Последните предложения на гръцкото правителство са за намаление на разходите с около 10 млрд. евро и увеличение на приходите, което би трябвало да доведе до намаляване на дефицита от 12.7% до 8.7% от БВП до края на годината.

Строс-Кан също така подчертава, че страните в цял свят не трябва да прекратяват рязко мерките си за стимулиране на икономиките, тъй като това би могло да ги върне отново към рецесия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg