Строс-Кан рискува 20 г. затвор

1382
Строс-Кан рискува 20 г. затвор

Явяването на Доминик Строс-Кан пред нюйоркски съдия, който ще реши дали да го остави в ареста или не, е само първият етап от съдебната процедура. Генералният директор на Международния валутен фонд може да получи присъда от 20 г. затвор по повдигнатите обвинения.

За разлика от френската следствена процедура, при която съдията-следовател разпитва обвиняемия и след дълго разследване на уликите и показанията срещу него и в негова полза решава дали да го изпрати на съд, американското правосъдие се основава на обвинителната система. С други думи прокурорът събира доказателствата, за да докаже евентуалната вина на обвиняемия. Защитата пък трябва да докаже невинността на клиента си.

Служителка на хотела прави оплакване срещу Строс-Кан за опит за изнасилване, сексуално посегателство и задържане против волята й - обвинения, за които в щата Ню Йорк е предвидено наказание до 20 г. затвор. Макар уставът на МВФ да не предвижда изрично имунитет на неговите служители, експерти разсъждават днес върху този деликатен случай. На съдията се пада задачата да реши въпроса. След като бе задържан в събота, Строс-Кан бе разпитан от полицаи от специален отдел, занимаващ се със сексуалните престъпления (Special Victims Unit), които го уведомиха в какво го обвинява тъжителката. На този стадий той е смятан за обвиняем.

Той трябва да се яви днес пред съдия, който ще реши дали да го задържи под стража (временен арест) или по-вероятно да го освободи срещу голяма гаранция, която той ще си получи обратно, ако се явява, когато бъде призован. Съдията ще реши дали да свика или не голямо жури съдебни заседатели - от 16 до 23 граждани.

Това голямо жури, което може да се събере през следващите дни, изслушва становището на прокурора и това на защитата, след което решава дали да се предяви или не официално обвинение. Адвокатите на ДСК заявиха, че той ще пледира невинен. Ако обаче реши да се признае за виновен, няма да има процес, а споразумение между обвинението и защитата за облекчено наказание.

Според асоциацията на нюйоркските адвокати едва 10% от криминалните афери в Ню Йорк стигат до съда. Ако в крайна сметка има процес, прокурорът и защитата пледират пред 12 съдебни заседатели и пред съдията. Подсъдимият, свидетелите и ишцата са подложени на разпит от двете страни. След пледоариите журито трябва да вземе единодушно решение за вината или невинността на подсъдимия, а съдията определя наказанието.

Източник/БГНЕС

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg