Строят български бизнес и културен център в Истанбул

553
Строят български бизнес и културен център в Истанбул

В Истанбул ще бъде изграден български бизнес и културен център. Той ще бъде построен върху предоставения от турската държава като обезщетение парцел в истанбулския квартал Шишли. В ход е процедура по избор на фирма, изпълнител на проекта. Очаква се центърът да бъде изграден през следващите две години.

Това бе съобщено на среща в генералното консулство на България в Истанбул в понеделник с 18 представители на Асоциацията на чуждестранните журналисти, акредитирани в България. На срещата бе обърнато специално внимание на
интензивните културни и научни контакти между България и Турция, съобщиха от Дирекция Информация, връзки с обществеността и европейска комуникация на министерството на външните работи, цитирани от БТА.

Генералният консул Евгени Генчев и дипломати от мисията информираха представителите на медиите за развитието на българо-турските отношения в светлината на пълноправното
членство на България в ЕС и цялостната дейност на генералното консулство.

Специално внимание беше отделено на процедурите за издаване на визи на турски граждани и граждани на трети страни, както и на задачите пред консулската служба във връзка с прилагането и покриването на критериите, поставени пред страната ни за включване в Шенгенското споразумение.

Състоянието на българските културно-исторически паметници в Турция и дейността на Управителния съвет на Фондацията на българските православни църкви (Църковното
настоятелство) за тяхното опазване и стопанисване също бе тема на разговора. Журналистите бяха запознати с промените в турския Закон за фондациите от 20.02.2008 г., с които се разширяват правата на фондациите на малцинствата за извършването на международна и стопанска дейност, както и възможностите за връщане от турската държава на собствеността върху част от отнетите в миналото имоти. До момента Църковното настоятелство разполага с нотариалните актове на 5 от общо 48 имота, собственост на бившата Българска екзархия (четири в Истанбул и един в Одрин).

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg