Струва ли си клонирането на домашни любимци?

2137
Струва ли си клонирането на домашни любимци?

© Pixabay

Клонирането на животни не само е възможно в наши дни, но вече спокойно може да се нарече бизнес.

Възможността да клонирате котката си срещу 25 хил. долара или кучето си на цена от 50 хил. долара може и да звучи изкушаващо за някои собственици на домашни любимци, но тази ниша има своята тъмна страна, като обикновено потребителите дори няма как да бъдат сигурни, че ще получат клонинг, който прилича на любимото им домашно животно, пише Forbes.

Съществуват две компании, които предлагат клониране на животни. В интернет могат да се намерят и други фирми, предлагащи същата услуга, но на практика това са подизпълнители на въпросните две компании – ViaGen (базирана в Тексас) и Sooam Biotech (намираща се в Южна Корея). 


Sooam, всъщност, са получили лиценз за технологията от Start Licensing, която е дъщерна фирма на ViaGen – компанията, притежаваща патента.

Така тези компании предлагат клониране на домашни любимци чрез технология, представляваща трансфериране на ядро на соматични клетки – същият метод, използван за клонирането на овцата Доли през 1996 г.

Това включва премахване на ядрото от развиващата се яйцеклетка на женската и заместването му с ядрото от клетката на животното, което искате да клонирате. Новата хибридна клетка се стимулира с електрошок, след което се импантира на приемник, които в идеалния случай трябва да изнесе бременността.

Тези клетки се характеризират с това, че съдържат само един генетичен материал, докато при естествените им събратя има генетичен материал както от мъжкия, така и от женския екземпляр.

Всичко това повдига множество въпроси.

Какъв е процесът на взимане на клетка от вашия домашен любимец? Означава ли това, че ще получите перфекното копие на вашата котка или куче? Как се третират животните, използвани за применици? Струва ли си парите?

Безсмъртието - заветната цел на супербогатитеВ наши дни първи на опашката за вечен живот са супербогатите хора на епохата


За начало, нека уточним, че всеки, който иска да клонира домашния си любимец, трябва да стартира процедурата, докато животното е живо. Стопаните трябва да подпишат договор с компанията, след което получават комплект, чрез който избран ветеринар да добие небходимите клетки.

Така срещу цена, достигаща до 2000 долара, клетките ще бъдат замразени и съхранени, докато нуждата от тях не назрее. Ако на даден етап решите, че няма да клонирате нищо на базата на този генетичен материл, компанията не предлага връщане на парите.

Ако решите да клонирате домашния любимец, трябва да се заплати депозит (от порядъка на 10-20 хил. долара), за да се осъществи трансферът и импантирането в приемник. Ако в крайна сметка процедурата не е успешна, парите се връщат на клиента (без таксата за съхранение на генетичния материал).

Всичко това повдига нова порция въпроси.

Процесът изисква жив приемник, който да износи бременността (ViaGen клонират и коне). Примникът се държи в стерилна среда и бива обработван с хормони за целта на процедурата. Тъй като кучетата се разгонват два пъти на година (а котките сезоннно), извличането на яйцеклетки става трудно, което понякога повишава цената.

Често са необходими няколко животни, за да се реализира едно успешно раждане. Приемниците се отлеждат с идеята да са покорни и послушни, за да не пречат на работата.

Според някои публикации, тези процедури имат своите етични проблеми, като водещият учен на Sooam Biotech, всъщност, е бил изгонен от Seoul National University, след като станало ясно, че фалшифицира изледванията си, свързани с клонирането на човешки ембрион.

Навярно обаче това, което интересува потребителите повече, е крайният продукт. Вашият клонинг ще бъде идентичен двойник на предишния домапен любимец. Процедурата по раждането и отглеждането обаче означава, че животното на практика много трудно ще бъда идентично с първоизточника си. Това означава, че клонингът може да има различна шарка на козината, например.

Въпреки че компаниите обещават същия геном като вашия стар домашен любимец, те не могат да контролират как геномът ще се реализира в реалния свят. Така в крайна сметка, ако новият Шаро има различна козина и не е толкова любвеобвилен, колкото преди, или новото копие на добрата стара Писана вече не се държи толкова игриво, колкото преди, то струва ли си тогава да плащате до 50 хил. долара за всичко това?

Робот се учи да принтира човешки органи От една страна, пробив в тази сфера би решил проблемите с трансплантации на органи, но би създал и нови пречки – законови и етични.


Няма детайлна информация какво се случва с животните, при които процедурата не е сработила.

Освен всякакви въпроси от етична гледна точка, засега няма и точна информация колко дълго живеят клонираните животни.

Струва ли си да се плати горепосочената сума, както и страданията на животните по време на процедурата, само за да можем да си фантазираме, че живеем със същия домашен любимец, откраднал сърцето ни по естествен начин в миналото?

Отговорът навярно не е еднозначен, но засега клонирането на душа все още не е измислено.

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg