Сумата за спасяването на световната икономика вече е $19.5 трлн. и ще расте

747
Сумата за спасяването на световната икономика вече е $19.5 трлн. и ще расте

© Pixabay.com

Правителствата и централните банки по света са обещали да похарчат 19.5 трлн. долара, откакто избухна пандемията от коронавирус, за да "подкрепят световната икономика," според Международния валутен фонд (МВФ).

Някои държави имат нужда дори от още повече помощ, за да се възстановят от кризата, но може да не я получат.

Правителствата по света бяха обявили близо 12 трлн. долара стимули към септември, а централните банки са предоставили най-малко 7.5 трлн. долара за смекчаване на ефекта от пандемията върху техните икономики, според годишния доклад на МВФ.

Въпреки безпрецедентните мащаби и скоростта на прилагане на спасителните мерки, с които се намалиха данъци, плащаха се заплати, отпускаха се заеми на малките бизнеси, а лихвите бяха свалени до рекордно ниски нива, световната икономика е в най-голямата си рецесия от Голямата депресия насам.

Икономическата активност и заетостта в големи части от света, в това число в САЩ и Европа, остават под нивата преди да настъпи пандемията, пише CNN Business.


Добрите новини около разработката на ваксини срещу коронавируса сочат към подобряване на перспективите пред световната икономика през следващата година, но няма да помогнат много на страните в непосредствено бъдеще.

Пречките пред осигуряването на допълнителна финансова подкрепа пък може да навредят на и без друго нестабилното възстановяване.

"Страните сега са изправени пред дълго възстановяване, което ще бъде трудно, неравномерно, несигурно и податливо на временни спънки," заяви управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева.

Светът ще излезе от кризата с коронавируса с огромни задълженияБезпрецедентната подкрепа от страна на централните банки отключи скок в емитирането на държавен дълг по цял свят, тъй като правителствата искат да финансират отпусканите помощи във връзка с коронавируса

В САЩ, където броят на новите случаи на коронавирус скача постоянно, отказът на президента Доналд Тръмп да приеме загубата си на изборите може да забави приемането на нов голям пакет от стимули.

Страната все още не е възстановила около 10 млн. работни места от изгубените по време на пандемията, а няколко щата наложиха нови мерки с цел ограничаване на увеличаващия се брой нови случаи на COVID-19, което допълнително ще натежи над възстановяването.

Европейският съюз, междувременно, е изправен пред вътрешен бунт, който може да забави окончателното одобрение на фонда за възстановяване от коронавируса на стойност 800 млрд. евро, чието договаряне отне месеци и който трябваше да започне да действа от 1 януари.

В понеделник Унгария и Полша блокираха пакета, което поражда съмнения дали така необходимите средства ще стигнат до най-силно засегнатите европейски икономики, сред които са Италия, Испания и Гърция. Лидерите на ЕС се очаква да обсъдят въпроса на среща в четвъртък.

Икономисти твърдят, че изтеглянето на държавната подкрепа прекалено рано ще отслаби силата на възстановяването от пандемията. Централните банки се очаква да предложат още повече стимули в опит да подкрепят своите икономики, но те не разполагат с установен канал, по който да изпратят пари директно до домакинствата.

Преждевременното изтегляне на фискалната подкрепа е "най-големият риск", пред който са изправени икономиките в краткосрочен план, смята Нийл Шиъринг, старши икономист в Capital Economics.

"Това би било една самоунищожителна грешка," според него.

Това е така, тъй като продължителният период на слабо търсене, което мащабните фискални стимули смекчиха, представлява най-голямата заплаха за икономическия растеж, добавя Шиъринг.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg