Суровият петрол с нов рекорд над 103 долара за барел

575
Суровият петрол с нов рекорд над 103 долара за барел

Фючърсите на суровия петрол се повишиха до нова рекордна стойност от над 103 долара за барел днес, като причина за това бяха спекулации за по-нататъшно намаляване на лихвите в най-голямата световна икономика, както и атаките в Нигерия срещу петролните находища.

Вчера фючърсите на суровината с доставка през април регистрираха повишение по време на търговията си на щатските пазари с 2.95 долара за барел до рекордното ниво на затваряне при 102.59 долара за барел.

По време на азиатската си търговия ценната суровина се повиши с нови 33 цента до ниво от 103.05 долара за барел, което бе нов исторически максимум за суровината.

Възходящо въздействие при цената на суровия петрол оказаха коментарите, направени от председателя на ФЕД, че към момента щатската икономика не е заплашена от стагфлация - явление на наблюдавана стагнация при високо равнище на инфлацията.

Това се възприе от пазара като признак, че резервът ще продължи с политиката си на понижение на лихвите в усилията си да се справи със забавянето на щатската икономика.

Поевтиняването на долара спрямо останалите основни валути е друг фактор, предопределящ поскъпването на петрола до нови рекорди. Еврото се търгува на нива, близки до рекордните си стойности от тази седмица при 1.5175 долара за едно евро.

Все повече стават анализаторите, които предупреждават за "балонизиране" при цената на "черното злато".

Причина за това са очакванията за понижение на потреблението на петрол и петролни продукти през второто тримесечие, както и за забавяне на ръста му за годината, вследствие на глобалното забавяне на ръста на световната икономика.

Специалистите предупреждават и за възможно рязко повишение на волатилността при цената на суровината, както и възможно рязка низходяща корекция при петрола.

Постигнатият исторически рекорд при ниво над 103 долара за барел суров петрол е изключително близък до цената му от 1980 година, когато 38 долара за барел се равняват на между 97 и 104 долара, ако се вземе предвид инфлацията в страната.

В Лондон петролът тип брент поскъпна минимално с един цент днес до ниво от 100.91 долара за барел с доставка през април.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg