Суровият петрол с нов рекорд при 124.69 долара за барел

587
Суровият петрол с нов рекорд при 124.69 долара за барел

Цената на петрола продължава с рекордното си поскъпване и отбеляза нова най-висока стойност при ниво от 124.69 долара за барел по време на азиатската си търговия.

Ценната суровина с доставка през юни регистрира повишение от 69 цента, до ниво от 124.38 долара за барел при търговията си в Сингапур, след като предходният ден приключи с ръст от 16 цента на щатските пазари до ниво от 123.69 долара, или ново рекордно ниво на затваряне.

Поскъпването на петрола става реалност въпреки данните в средата на седмицата за значително повишение на запасите на петрол в САЩ, както и ръст в тези на бензина. Сред пазарните участници обаче, все още съществуват опасения, че предлагането няма да отговори на растящото през лятото потребление в най-голямата световна икономика.

Пазарните специалисти коментират, че няма някакви фундаментални причини за наблюдаваното силно повишение в цената, като в основната си част то е чисто спекулативно. Това създава опасност да станем свидетели на силна волатилност при цената на суровината през следващите седмици.

Много от тях не изключват и възможността да станем свидетели на корективен спад в цената на петрола, след достигнатите рекордно високи нива.

Според петдесет и пет процента сред мненията на 372 специалисти, търгуващи със суровината, цената на суровината ще се понижи под 100 долара до края на годината.

Двадесет и един процента са на мнение, че цената на петрола ще се търгува меджу 101 и 110 долара за барел към края на годината, а 15%, че в края на годината цената ще приключи между 111 и 120 долара за барел.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg