Суровият петрол с рекордно ниво на затваряне вчера над 78 долара за барел

513
Суровият петрол с рекордно ниво на затваряне вчера над 78 долара за барел

Фючърсите на петрола регистрираха повишение от 1.38 долара вчера до 78.21 долара за барел с доставка през септември, което бе рекорно ниво на затваряне за ценната суровина.

Въпреки силното си повишение и приближаването на центове от постигнатия през юли миналата година исторически максимум от 78.4 долара, последното ниво остана в сила и не бе преодоляно.

Поскъпването на петрола се предопределя от очакванията за понижение на запасите на петрол в най-голямата световна икономика през изминалата седмица.

Средните очаквания на анализаторите са запасите на петрол в най-големия му потребител да са се понижили с 690 000 барела за седмицата приключила на 27 юли. Очакванията са още за повишение на запасите на бензин за изминалата седмица с 1.1 млн. барела.

Като друг фактор предопределящ поскъпването на петрола е тенденцията на изтегляне на инвестиции от хедж-фондовете от фючърси на бензин и пренасочването им към тези на петрола, в очакване на достигане на нова рекордно висока стойност на суровината.

В същото време се прогнозира щатските рафинерии да са повишили производството си с 0.7 процентни пункта до ниво от 92.4 процента от производствените си мощности.

По време на днешната си търговия обаче, фючърсите на суровия петрол се върнаха отново под 78 долара за барел, след като се понижиха с 40 цента до ниво от 77.81 долара за барел с доставка през септември.

Анализатори коментират, че ако понижението на запасите на петрола се окаже по-малко от средните очаквания може и да станем свидетели на корективно поевтиняване на суровината. И обратно, ако се понижат с много повече от очакванията, ценната суровина може да се опита отново да тества историческия си рекорд от миналата година.

За последните два месеца цената на петрола се е повишила с над 20%, в резултат на поредица от фактори, като настъпилия летен сезон в САЩ, както и напрежението в Нигерия.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg