Цените на зехтина достигнаха рекордни нива благодарение на продължителната суша в Испания – най-големият производител на продукта.

Очаква се високите цени да се задържат на тези нива за продължителен период от време, съобщава CNBC.

Неотдавна испано-американски готвач Хосе Андрес посъветва последователите си в Twitter, че яйцата трябва да се пържат в зехтин на дълбочина един пръст.

Под поста един от потребителите веднага коментира: "Каква е алтернативата за тези от нас, които имат ограничен бюджет?" "Маслиновото масло на Aldi беше 99 пенса. Сега е 1,29 паунда.", коментира друг потребител на Twitter, базиран в Англия.

По данни на Международния валутен фонд цените на зехтина в световен мащаб са достигнали 5 989,8 долара за тон, отбелязвайки 26-годишен връх.

Предстои поскъпване на зехтина заради горещото и сухо времеЦената на зехтина предстои да се повиши, след като горещите вълни засегнаха производството в Испания, предупреди водещ износител на продукта

Според Кайл Холанд, анализатор на Mintec за маслодайни култури и растителни масла, високите цени могат да се задържат "за известно време".

Лошото време в Испания, по-специално продължителната суша, е основната причина за рязкото покачване на цените.

"Проблемите, които допринасят за тенденцията на цените да достигнат почти най-високите си нива, са до голяма степен лошото време и изключително сухият период на отглеждане в голяма част от Средиземноморието, но най-вече в Испания, която е основен производител и износител на зехтин", обяснява Холанд.

Според него в резултат на "изключително лошите" метеорологични условия при последната реколта от маслини от октомври до февруари е получен добив, който е с 50% по-малък от обичайния, а това е довело до свиване на световното предлагане и до повишаване на цените.

Заради лошите метеорологични условия Испания е произвела реколта от около 630 000 тона зехтин, което е по-малко от обичайната реколта от 1,4 до 1,5 милиона тона.

Според Министерството на екологията на страната, през март в Испания е имало "много сухо" време, като са отчетени едва 36 % от средните месечни валежи. Ако времето не се подобри, предстоящата реколта може да се сблъска с още по-лоши добиви.

Най-сухият юли заплашва европейската реколтаЛошите реколти поради суша може да допълнително да усложнят доставките на зърно, след като нахлуването на Русия в Украйна предизвика глобални сътресения

"Изглежда, че продължаващата суша в Европа, най-вече в най-големия регион за производство на маслиново масло - Испания, е предизвикала недостиг на този продукт в световен мащаб", заяви пред CNBC Дейвид Валморбида, президент на Австралийската асоциация за маслиново масло.

Натискът от страна на търсенето води до още по-голямо натоварване на и без това трудните вериги за доставки.

Цените се повишават от 2020 г. насам, защото потребителите се хранят и готвят у дома по-често по време и след пандемията, допълва Валморбида.

Наред с това, недостигът на слънчогледово олио след нахлуването на Русия в Украйна също повишава цените.

"Избухването на войната в Украйна, което създаде недостиг на слънчогледово олио в световен мащаб, повиши още повече търсенето на зехтин", допълва още експертът.

Защо много знаменитости използват зехтин вместо скъпи продукти за красота?София Лорен, която остаря много грациозно и беше избрана за най-красивия човек в света на 71-годишна възраст, се кълне в зехтиновите си бани

Промяната на потребителските навици би могла да намали част от натиска.

"Потребителите вече са започнали да намаляват значително потреблението на зехтин, първо, като са по-малко щедри в употребата и второ, като преминават към растителни масла или масла от семена, или различни смеси", обяснява Валморбида.

Въпреки това той твърди, че основното търсене на зехтин като здравословен и натурален продукт "ще се запази почти на всяка цена". "Така че без увеличаване на валежите може да продължим да наблюдаваме исторически високи цени от 5 евро на килограм или над тях до реколтната година 2023/24."