Свързват Малта и Италия с 290 км подводен кабел

728
Свързват Малта и Италия с 290 км подводен кабел

Интерут, собственик на българския алтернативен оператор Telecom Partners Network (TPN), и малтийският quad-play телеком оператор “GO” сключиха споразумение за изграждане на втори подводен кабел в Средиземно море. Той ще свърза Малта с Италия и останалата част от Европа чрез паневропейската мрежа на Интерут.

Проектът се нарича „GO 1 Mediterranean Cable System” и ще бъде завършен тази есен. Подводният кабел е с дължина 290 км, има 4 оптични кабелни двойки и достига до град Мазара Делвало (Mazara del Vallo) в Италия. Директният достъп до оптичната мрежа на Интерут увеличава международната широколентова свързаност на Малта 9 пъти.

По данни на „Евростат”, официалният статистически институт на ЕС, потреблението на интернет в островната република е 89%, което й отрежда трето място в Европа (България е на едно от последните). В доклад на консултантската компания Cap Gemini, изготвен по поръчка на Европейската комисия, Малта заема второ място в ЕС по създаване на работещо е-правителство (изпреварва я само Австрия). Информационната и комуникационна технология (ИКТ) са приоритет на държавата още от 2003 г., когато се създава Министерство на информационните технологии и инвестициите.

ИКТ се преподава като отделен предмет в средното училище още от 1996 г., а всяка класна стая разполага с минимум 4 компютъра. Съвместният проект на Интерут и Go посреща нарасналото търсене на широколентови услуги в Малта и подпомага плановете й да стане първенец по внедряване на ИТ и ИКТ център на Средиземноморието.

Проектът „GO 1 Mediterranean Cable System” е инвестиция на EIT – joint venture на TECOM Investments и Dubai Investment Group. EIT е мажоритарен акционер в Go. В момента инвестира в няколко други телекомуникационни компании, сред които най-големият доставчик на телекомуникационни мрежи и услуги в Тунис и в Интерут.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg