Светът обръща гръб на произведеното в Китай

1474
Светът обръща гръб на произведеното в Китай

Множество чуждестранни фирми обръщат гръб на т. нар. световно фабрично хале. Става дума за Китай, който - по преценка на мнозина експерти - изживява понастоящем извънредно драматични времена.

Кои са причините? Китайските фабрични работници все по-масивно изискват по-високи заплати и по-добри трудови условия. Така за чуждестранните фирми нарастват производствените разходи в Китай, чийто южен крайбрежен регион минаваше досега за "фабричното хале" на света.

"Китай се намира в крайно драматична фаза. Големите фирми започнаха да напускат страната", казва Рик Годуин, чиято фирма посредничи за сделки между чуждестранни купувачи и китайски производители.


Ерата на евтиното клони към своя край

Поради растящите разходи много чуждестранни фирми преместват производството от южния крайбрежен регион във вътрешността на Китай или дори в други бързо развиващи се държави. Това е логична реакция, тъй като всички - от производители на пластмасови коледни елхи до производители на технически уреди като iPad - са зависими от ниските производствени разходи, за да могат да вървят в крак с международната конкуренция.

Ерата на евтиното производство в Китай клони към своя край. Това показа особено ясно серията от стачки през последните два месеца. Увеличават се също разходите за вода, енергия и транспорт.

Освен това правителството в Пекин реши да не обвързва вече китайската парична единица толкова стриктно с щатския долар, поради което обменният курс стана непредвидим.

Всичко това са развития, за които експертът Рик Годуин предупреждава своите международни клиенти с думите: "Нахлузвайте предпазните каски, защото става напечено!"

Бягството на големите

Резултатът: множество производители на играчки, бижута, коледни елхи, евтини обувки и пр. затвориха вече фабриките си в Китай или пък преместиха производството другаде.

Някои се насочиха към Виетнам, Индонезия или Камбоджа. Тези страни обаче на разполагат с толкова много работна ръка, както Китай, нито пък с инфраструктурата и пазарите, които има Китай. Освен това и в тези страни се надигат искания за повишения на заплатите. Също и други икономически сектори, като фармацевтичния бранш и биотехнологиите обмислят да напуснат Китай поради растящите производствени разходи.

Дори в страни като САЩ производството излиза в някои случаи по-евтино, отколкото в Китай.

Източник: Дойче Веле

Българският бизнес

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Илко
# 0
17:07 | 20 July 2010
Тоя който е писал статията дали си вярва?
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg