Светът повтаря грешката на Япония от 1997 г.

1577
Светът повтаря грешката на Япония от 1997 г.

Световните правителства допускат същата грешка, която направи Япония през 1997 г. и която изпрати икономиката й в сериозна рецесия, заявява бившия икономист на Федералния резерв на САЩ Ричард Ку пред CNBC.

Тази грешка доведе до пет последователни тримесечия на отрицателен икономически растеж в Япония и 68-процентно увеличение на фискалния дефицит на страната само за 2 години, казва Ку, който е работил като икономист в нюйоркското подразделение на ФЕД в периода 1981-1984 г.

"Япония премина през всичките тези намалявания на лихвените проценти, облекчавания на паричната политика, капиталови инжекции, фискални стимули, проблеми с рейтинговите агенции, които се случват в момента," казва Ку, който в момента е старши икономист в Nomura Research Institute в Япония.

Голямата грешка, която Япония прави тогава според Ку, е че правителството на страната се опита да намали бюджетния й дефицит, докато частният сектор все още бе в процес на деливъридж - същата политика, която в момента водят в САЩ, Великобритания, Испания и Португалия.

"Това, което научихме, е че когато частният сектор намалява дълга си, правителствата трябва да оказват подкрепа, като поемат този дълг от частния сектор и го връщат обратно в приходния поток," казва Куу.

Ку изказва несъгласие с препоръките на рейтинговата агенция S&P, че правителството на САЩ трябва да предприеме дори още по-драстични мерки за намаляването на бюджетния дефицит. Вместо това той смята, че опитите да бъде последван съветът на S&P и да бъде намален бюджетният дефицит с 4 трлн. долара ще тласне икономиката на САЩ към нова Голяма депресия.

Предвид случващото се в западния свят, Ку казва, че е песимистично настроен по отношение на ръста на световната икономика през втората половина на 2011 г., но има по-оптимистична нагласа за японската икономика, която през второто тримесечие на годината се е свила с по-малко от очакваното.

"Японската икономика върви нагоре, точно заради това което се случи на 11 март. Набрали сме голяма инерция, защото трябва да прави всичките тези разходи по възстановяването," казва Ку.

Икономистът обаче предупреждава, че започналото възстановяване на японската икономика е в опасност заради действията на правителствата на западните държави.

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

Bhavesh
# 0
03:07 | 26 July 2012
Unparalleled accuracy, unequivocal clarity, and undneialbe importance!
Цецо
# 1
08:08 | 16 August 2011
"Експерти" като този унищожават икономиките!!! Как може да кажеш, че земетресение води до икономически ръст!!?? Причината не била в здравия морал на японския работник, сравнително високото ниво на спестовност на населението,капиталовата база на фирмите, ниската корупция, а била в земетресенията!!! Чудя се дали и ние да не се помолим за нещо такова :(
Дани
# 2
13:08 | 15 August 2011
Правителствените дефиците все някога трябва да се свият и неминуеме това е свързано със сътресения в икономиката. Породени от промяна в икономическата и финансова среди. Изхода от продължаващата вече 4 година криза няма да стане без сътресения. Колкото повече се отлагат тези сътресение толкова по-големи ще са те.
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg