Светът разписва новите правила в "Наръчник за нова пандемия"

832
Светът разписва новите правила в

© Unsplash.com

За мнозина пандемията от коронавирус е далеч зад гърба им, но не и за управляващите. Редица страни са в хода на разработването на наръчник от правила, който да влезе в действие при избухването на следващата. Проектодоговорът е обект на разговори от дипломати в Женева и ще задължава държавите да дадат сериозни обещания в името на справедлив достъп до пандемични продукти в бъдеще. Това е една от точките, които може да провокират сериозен отпор от страна на фармацевтичните компании, пише Politico.

Документът, с който разполага изданието, хвърля светлина върху дискусиите, които се очаква да продължат до май 2024 г., когато е планирано да бъде прието окончателното споразумение. Мерките, които се предвиждат в него, са пряк резултат от предизвикателствата, пред които бе изправен светът при избухването на пандемията от коронавирус.

Разписвайки новите правила за действие в бъдеще, държавите изхождат от едно признание - те не са били подготвени за COVID-19, с който се заразиха повече от 600 милиона души и от който починаха около 6,6 милиона души. До тези резултати се стигна заради криза, дължаща се на неравния достъп до ваксини, трупането на медицински консумативи, липсата на прозрачност при сделките за обществени поръчки и липсата на географско разнообразие в производството на тези продукти.


Затова в настоящата си форма проектодоговорът предвижда страните да поемат значителни ангажименти за подобряване на достъпа. С каква основна цел? Да не се повтори грешката с пандемията от коронавирус.

Макар че е възможно окончателното споразумение да не е под формата на договор, има вече съгласие, че то трябва да бъде правно обвързващо. Ако членовете на СЗО се съгласят, последствията биха били огромни не само за самите страни, но и за фармацевтичните компании, които разработват, произвеждат и разпространяват противопандемични мерки.

Как пандемиите промениха света?Колкото и парадоксално да звучи, епидемиите и пандемиите са неотменна част от възхода на цивилизацията и технологичния напредък

В настоящия си вид текстът обвързва страните с ангажименти, които, ако бъдат изпълнени, ще разклатят условията около отпускането на пари за научни изследвания. Те включват и ангажименти относно разкриването на цените и договорните условия за пандемични продукти, както и въвеждане на механизми за трансфер на технологии и ноу-хау.

Край на строго пазените тайни, трябва повече прозрачност

Едно от нещата, които правят впечатление в проектодоговора, е нуждата от разработване на механизми, които „насърчават и осигуряват подходящ трансфер на технологии и ноу-хау“ на потенциални производители във всички региони, с акцент върху развиващите се страни.

Призовава се и за мерки, които ще насърчат споделянето на ресурси за научноизследователска и развойна дейност, както и разработването на набор от принципи, „които гарантират, че публичното финансиране на научноизследователска и развойна дейност за продукти в отговор на пандемия води до по-справедлив достъп и достъпност“. Тук са предвидени и “„условия за разпределено производство, лицензиране, трансфер на технологии и ценови политики“.

Освен това държавите ще се ангажират със създаване на бази данни за наличности на пандемични продукти, които да се закупуват по определен механизъм.

Внимание в проектодоговора е обърнато и на клаузите за обезщетение и поверителност. Те бяха една от пречките пред решенията относно ваксините срещу COVID-19. Сега се призовава за прилагане на мерки за ограничаване на тези клаузи.

Разписано е също така да се предоставя информация за публичното финансиране за научноизследователска и развойна дейност. Компаниите ще бъдат задължени да разкриват цени и договорни условия за обществени поръчки по време на пандемии. По време на пандемията от коронавирус в много страни информацията за договорните разпоредби остана строго пазена тайна.

Друга лоша новина за фармацевтичната индустрия, която Politico определя като “нож с две остриета”, е призивът за "бързо, редовно и навременно" споделяне на данни за патогени и генетични последователности. То ще бъде подкрепено от „всеобхватна система за достъп и споделяне на ползите“.

Интелектуална собственост срещу право на здраве

Един от неразрешените проблеми в бъдещото споразумение е интелектуалната собственост.  По време на пандемията фармацевтичните гиганти се противопоставиха с всички сили на опитите техните права на интелектуална собственост да бъдат тълкувани по нов начин. Затова в документа може да се прочетат различни предложения в тази посока.

В единия случай, те са по-неутрални, когато страните биха признали, че защитата на правата на интелектуална собственост е важна, но са загрижени за ефекта, който тя оказва върху цените. В другия - държавите признават, че интелектуалната собственост е заплаха за пълното реализиране на правото на здраве и на научен прогрес за всички.

Според Politico бъдещето на един такъв договор е неясен. Предстои и управителният орган да реши на първото си заседание какви ще бъдат процедурите за насърчаване на спазването му, както и стъпките в случай на нарушаване на правилата.
 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg