Светът разполага със запаси от захар за 68 дни, цените са космически

736
Светът разполага със запаси от захар за 68 дни, цените са космически

© GettyImages

Рязкото покачване на цените на захарта на едро оставя Ишак Абдулрахим в безизходица.

Повишаването на цената на хляба би означавало намаляване на продажбите, затова нигерийският хлебар решава да намали производството си наполовина.

За десетки други хлебопроизводители, които се опитват да се задържат на повърхността, стратосферните цени на захарта се оказаха последната капка и те затвориха завинаги, пише Euronews.


Захарта е необходима за производството на хляб, който е основен продукт за 210-милионното население на Нигерия. За много от хората, които се борят за прехрана, тя е евтин източник на калории. Рязкото покачване на цените – с 55 % за два месеца, означава по-малко хлебари и по-малко хляб.

"Ситуацията е много сериозна", казва Абдулрахим.

Борбата на нигерийските хлебари е микрокосмос на последиците от нарастващите разходи за храна и горива и на извънредно голямото въздействие на високите цени на захарта. В многобройните пекарни захарта се използва както за подслаждане на сладкиши, така и за подхранване на маята, която кара хляба да втасва.

Диво кафе, фалшив банан, водорасли. Ето какво включва менюто на бъдещетоТова, което отглеждаме и ядем сега, може значително да се промени заради климатичните промени

Хлябът често е единствената храна, която бедните домакинства могат да си позволят. Когато хлебопроизводителите повишат цените на хляба, както направиха с 15% по-рано тази година, някои хора остават гладни.

Невъзможността да не се поемат по-високите разходи не е опция, казва Мансур Умар, председател на Нигерийската асоциация на хлебопроизводителите. "Няма как да купуваш на високи цени и да продаваш на ниски", допълва той.

Удар за развиващите се страни

Захарта в световен мащаб се търгува на най-високите цени от 2011 г. насам, главно поради по-ниските доставки, след като необичайно сухото време нанесе щети на реколтата в Индия и Тайланд – вторият и третият по големина износител в света.

Това е поредният удар за развиващите се страни, които вече се справят с недостига на основни продукти като ориз и забраните за търговия с храни, които увеличиха инфлацията.

Всичко това допринася за продоволствената несигурност поради комбинираното въздействие на естествения климатичен феномен Ел Ниньо, войната в Украйна и по-слабите валути. По-богатите западни държави могат да поемат по-високите разходи, но по-бедните държави се борят.

Световните запасите от захар достигнаха 14-годишен минимум

Организацията по прехрана и земеделие към ООН прогнозира 2% спад в световното производство на захар през сезон 2023-24 г. в сравнение с предходната година, което означава загуба от около 3,5 млн. тона, казва Фабио Палмери, изследовател на световния стоков пазар на ФАО.

Цените на захарта скочиха до 11-годишен връх и може да се повишат още Според анализатори цените може да вървят още нагоре

Това отчасти се дължи на Ел Ниньо - природно явление, което променя глобалните климатични модели и може да предизвика екстремни метеорологични условия - от суша до наводнения.

Също така все повече захар се използва за биогорива като етанол, така че световните запаси от захар са най-ниските от 2009 г. насам.

Бразилия е най-големият износител на захар, но реколтата ѝ ще помогне за запълване на празнините едва през 2024 г. Дотогава зависимите от вноса държави – като повечето от тези в Субсахарска Африка, остават уязвими.

Нигерия, например, купува 98% от суровата си захар от други държави. През 2021 г. тя забрани вноса на рафинирана захар, който противоречи на плана за изграждане на вътрешна преработка на захар и обяви проект на стойност 67 млн. евро за разширяване на инфраструктурата за захар. Но това са по-дългосрочни стратегии.

Търговци от Абуджа като Абба Усман са изправени пред проблеми сега. Същата 50-килограмова торба захар, която Усман купува преди седмица за 60 евро, сега струва 74.

С повишаването на цените клиентите му намаляват.

"Цената се увеличава всеки ден, а ние не знаем защо", казва Усман.

Сладкият бизнес става все по-горчив заради цените на захартаЗа повишаването на цените има много фактори - от климатичните промени до войната в Украйна

Как Ел Ниньо влияе на посевите

Индия преживя най-сухия си август от повече от век насам, а посевите в западния щат Махаращра, на който се пада над една трета от производството на захарна тръстика, изостанаха в решаващата фаза на растеж.

По данни на Индийската асоциация на производителите на захар производството в Индия вероятно ще намалее с 8% през тази година. Най-населената страна в света е и най-големият потребител на захар и в момента ограничава износа.

В Тайланд въздействието на Ел Ниньо в началото на вегетационния период промени не само количеството, но и качеството на реколтата, казва Нараджип Анантасук, ръководител на Тайландската асоциация на производителите на захар.

Той очаква през сезона на реколтата през 2024 г. да бъдат смлени само 76 млн. тона захарна тръстика в сравнение с 93 млн. тона през тази година.

В доклад на Министерството на земеделието на САЩ се прогнозира 15-процентен спад на производството в Тайланд през октомври.

Контролът върху цените може да ограничи производството

Тайланд отмени повишаването на цените на захарта в рамките на няколко дни, налагайки ценови контрол за първи път от 2018 г. насам.

Кои държави ще платят солената сметка за климатичните промениФинансирането на борбата с изменението на климата се отнася до средства, които богатите страни плащат, за да помогнат на по-бедните да намалят емисиите на CO2

Според Анантасук това ще обезкуражи земеделските стопани да отглеждат захар, като ограничи доходите им. "Това е все едно да се попречи на индустрията да се развива, да се предотврати открита конкуренция", казва той.

Беше позволено цените на едро да се повишат, за да се помогне на земеделските стопани да се справят с по-високите разходи - отчасти поради изискванията на правителството да не изгарят нивите си, което прави прибирането на реколтата по-евтино, но обгръща голяма част от Тайланд в тежък смог.

В перспектива, реколтата в Бразилия се очаква да бъде с 20% по-голяма от миналогодишната, казва Кели Гофари, старши анализатор в компанията за данни и анализи в областта на селското стопанство Gro Intelligence.

Но тъй като страната се намира в южното полукълбо, увеличението на световните доставки ще настъпи едва през март. Това се дължи на благоприятните климатични условия в Бразилия в началото на тази година, както и на увеличаването на площите, на които е засадена захарна тръстика, по данни на USDA.

Според Палмери от ФАО най-големи опасения будят следващите месеци. Нарастването на населението и увеличаването на потреблението на захар ще натоварят допълнително резервите, добавя той.

Запасите от захар стигат за по-малко от 68 дни

По данни на Министерството на земеделието на САЩ, в момента светът разполага с по-малко от 68 дни запаси от захар, за да посрещне нуждите си, в сравнение със 106 дни, когато те започнаха да намаляват през 2020 г.

"Това е най-ниското ниво от 2010 г. насам", казва Джоузеф Глаубер, старши научен сътрудник в Международния институт за изследване на хранителната политика.

Глобалните цени на ориза удрят 12-годишен връх и продължават да растатИндия, която е водещ износител на ориз в света, забрани износа на бял ориз, който не е басмати, на 20 юли

Индонезия - най-големият вносител на захар през миналата година, според USDA - е намалила вноса, а Китай, вносител номер две, е бил принуден да освободи захар от запасите си, за да компенсира високите цени на вътрешния пазар за първи път от 6 години, казва Палмери.

За някои страни вносът на по-скъпа захар отнема резерви от чуждестранна валута като долари и евро, които са необходими за плащане на петрол и други важни стоки, обяснява Ел Мамун Амрук, икономист от ФАО.

Пример за това е Кения. Някога самодостатъчна в производството на захар, сега тя внася 200 000 тона годишно от регионален търговски блок.

През 2021 г. правителството ограничи вноса, за да защити местните производители от чуждестранната конкуренция, но отмени това решение, тъй като реколтата намаля поради недостатъчно дъждове и лошо управление.

Количеството смляна захар в Кения спадаше постоянно от юни до август. За да се компенсира, месечният внос се удвои от септември до октомври. Междувременно 50-килограмов чувал с местна захар поскъпна двойно - до 55 евро, допълва Euronews.

 

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg