Световната банка: Глобалната икономика се възстанови от кризата

1814
Световната банка: Глобалната икономика се възстанови от кризата

Засилването на икономическия растеж почти навсякъде по света накара експертите на Световната банка да обявят официално възстановяването на глобалната икономика до предкризисните й нива.

За първи път от 2008 г. насам тя оперира на пълния си потенциал, се казва в последния доклад на институцията, цитиран от WSJ.

Според анализа на Световната банка, в десетилетието след световната криза икономиката е работила далеч под реалния си потенциал, тъй като и водещите, и по-голямата част от развиващите се страни изпаднаха в дълбока рецесия.

Разликата между максималния капацитет на икономиката и нейното реално представяне се нарича производствен дисбаланс. Когато той е голям, както през последното десетилетие, търсенето намалява, компаниите не работят с пълната си мощност, безработицата се увеличава, а инфлационният натиск спада.

През 2018 г. обаче се очаква този дисбаланс да изчезне - за първи път от 10 години насам.

Но въпреки че на световно ниво свръхкапацитетът постепенно се топи, някои икономики все още работят под максималния си потенциал. С особена сила това важи за държавите, които са зависими от износа на суровини.

В по-напредналите и технологично развити страни е точно обратното - според данните на Световната банка, в момента те работят "отвъд" потенциала си, тоест търсенето надвишава възможностите на предлагането в дългосрочен план.

Тази ситуация може да доведе до сериозен инфлационен натиск, поскъпване на финансовите активи и в крайна сметка, повишаване на лихвените равнища от страна на централните банки.

Изчистването на производствения дисбаланс може да промени из основи икономическата ситуация на много места по света. През последните десет години инфлацията беше изключително слаба, което породи сериозни опасения, че някои държави могат да попаднат в т. нар. "дефлационна спирала".

Разликата между глобалното търсене и предлагане означаваше, че експортно ориентираните икономики не можеха да разчитат на поръчките от чужбина и на евентуално вдигане на цените. 

Дори и сега, с изчезването на производствения дисбаланс, експертите, цитирани от WSJ, смятат, че инфлационните процеси ще останат скромни през 2018 г. Особено с оглед на факта, че централните банки вече нямат кой знае какви възможности да стимулират растежа с инструментите на монетарната политика.

Нещо повече - някои от тях, в това число и Федералният резерв на САЩ, вече започнаха "обратния цикъл" на повишение на лихвите и свиване на балансите.

От тази гледна точка прогнозите на Световната банка за глобалната икономика не са особено смели.

За тази година се очаква ускоряване на растежа до 3.1% - малко повече от регистрираните през 2017 г. 3 на сто. В дългосрочен план обаче експертите на институцията все още споделят сериозни тревоги. Сред тях, например, е опасението, че икономиката вече достига максималния си потенциал, но много трудно може да го увеличи, тъй като влияние оказват фактори като застаряващото население и дългогодишната липса на инвестиции в нови мощности и технологии.

Като добавим и факта, че централните банки в бъдеще няма да имат възможността да генерират директни стимули за икономиката, дългосрочната картина остава доста по-мрачна от моментната снимка през 2018 г.  

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg