Световната банка: Китай не може да спаси всички

793
Световната банка: Китай не може да спаси всички

Световната банка настоява държавите да дават ход на нови конюнктурни програми. Международната икономическа ситуация не е достатъчно стабилна и лекото съвземане не може да бъде прието като ясен знак за трайно съживяване.

„В света има още много фирми, които не работят на 100%, а само един Китай не може да поддържа световната икономика", заяви главният икономист на Световната банка Джъстин Лин пред германския вестник "Велт ам Зонтаг." Поради това той настоява индустриалните държави да изготвят нови конюнктурни пакети, за да стабилизират допълнително икономиката.

Той допълва, че за сегашното съживяване на световната икономика заслуга имат фактори с краткотрайно въздействие като конюнктурните програми и факта, че складовете на много фирми са празни. Но тези мерки са временни и също толкова преходен е техният ефект.

Една държава като Китай, която ще отбележи икономически ръст от 8.5% през настоящата година, не е в състояние сама да изведе световната икономика от кризата и да й гарантира трайно съживяване докато и останалите индустриални държави започнат да отчитат траен и стабилен икономически растеж.

"САЩ държат една трета от световната икономика. Китай едва достига 7%. Затова дори един Китай, който бележи стабилен ръст всяка година, не може да до компенсира последиците от икономическия спад в САЩ."

Лин апелира към правителствата на индустриалните държави да използват целесъбразно средствата за възстановяване на конюнктурата. "Ако правителствата дават пари само за насърчаване на потреблението, ще плащат за тази си грешка в бъдеще. Защото е важно финансовите инжекции да стимулират производството. По този начин и въздействието от високите държавни дългове няма да е толква опасно, защото повишеното производство води до повишение на държавните приходи, а с това и до възможността да се изплащат дълговете."

Източник: Дойче веле

Подобни статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg