Световната банка: Милиони ще продължат да живеят в бедност

2825
Световната банка: Милиони ще продължат да живеят в бедност

© Pexels.com

Финансовите последици от коронавируса ще попречат на близо 24 милиона души да излязат от бедност в Източна Азия и в азиатско-тихоокеанския регион, според Световната банка.

“Значителните икономически проблеми изглеждат неизбежни във всички страни ”, казват от финансовата институция.

От Световната банка предупредиха за “значително по-висок риск” сред домакинствата, които зависят от индустрии особено уязвими на ефектите от вируса.


Сред тях са туризмът във Виетнам и Тихоокеанските острови, заедно с производството във Виетнам и Камбоджа.

От банката призоваха регионът да инвестира в разширяване на здравеопазването и производството на медицинско оборудване и да предложат субсидии са болнични отпуски, които ще помогнат за ограничаване на заразата и ще подпомогнат домакинствата.

При основния сценарий на банката, близо 24 милиона души по-малко да излязат от бедност в региона през 2020 г. заради икономическия ефект от пандемията.

При най-лошия сценария на банката тя прогнозира, че близо 35 милиона души се очаква да продължат да живеят в бедност, в това число 25 милиона в Китай. Според дефиницията на банката, в бедността живеят тези, които преживяват с 5.50 долара на ден или по-малко.

Как бедността влияе на мозъка ни?Децата от бедни семейства по-рядко преуспяват в живота, но има и позитивни изключения

Световната банка прогнозира, че ръстът на икономиката на Източна Азия и азиатско-тихоокеанския регион се очаква са се забави до 2.1% при основния й сценарии. За сравнение ръстът през 2019 г. е 5.8%.

От банката обявиха, че в момента е трудно да се дадат точни оценки за икономическия растеж, предвид бързо променящата се ситуация.

Най-новите икономически данни от Китай от днес дават лъч надежда, тъй като предполагат, че фабричната активност през март тръгва нагоре след свиването през февруари.

Индексът на икономическата активност в Китай PMI нарасна до 52 пункта този месец, след като падна до рекордно ниското ниво от 35.7 пункта през февруари. Стойност над 50 пункта е индикация за ръст.

Според Джулиан Еванс-Притчард, старши икономист за Китай в Capital Economics, обаче данните не означават, че производството се е завърнало на нивата си от преди вируса.

"Те просто предполагат, че икономическата дейност се е подобрила в сравнение със слабите резултати през февруари, но остават доста под нивата преди вируса," казва той пред BBC.

Прогнозата на Световната банка е меко казано мрачна.

Неизбежни значителни икономически проблеми във всички страни – това е прогнозата на Световната банка за ръст ръста района на Източна Азия тази година.

Бедните ще станат още по-бедни и ще станат повече, като дори богатите страни ще изпитат затруднения с това да поддържат компании и домакинства.

В Китай, откъдето тръгна заразата, според банката ефектът от вируса ще забави ръста на икономиката до 2.3% тази година, в сравнение с 6.1% през миналата година. Това е в случай, че пандемията не се задълбочи. Ако това се случи обаче, китайската икономика може да нарасне с едва 0.1% тази година. Прогнозите за други държави в Източна Азия са също толкова мрачни.

Още по-тежък ще е ефектът върху бедността, както пряко вследствие на болестта така и косвено вследствие на изгубените доходи. Хората в неформалния сектор ще бъдат засегнати най-тежки и ще имат нужда от най-много помощ.

Азия и по-конкретно Китай бе икономическият двигател на света през последното десетилетие. Пандемията от коронавирус спря този растеж, а възстановяването ще е дълго и трудно.

Българският бизнес

Всичко по темата Коронавирусът COVID-19

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg