Световната банка очаква забавяне на глобалния икономически растеж

1167
Световната банка очаква забавяне на глобалния икономически растеж

© снимка: Pixabay

Световната банка ревизира в низходяща посока прогнозата си за глобалния икономически растеж през 2019 и 2020 г., съобщава The Wall Street Journal.

Сред факторите, които са повлияли на решението, институцията цитира ескалацията на търговските конфликти, нестабилността на финансовите пазари и валутните предизвикателства в много от развиващите се пазари.

Влошаване на икономическите перспективи се наблюдава както в развитите, така и в развиващите се държави, отбелязват експертите на институцията.

Очакваният ръст на глобалния брутен вътрешен продукт за тази година е 2.9%, а за 2020 г. - 2.8%. Понижението спрямо преходната прогноза на Световната банка, публикувана през юни 2018 г., е с по 0.1 процентни пункта.

Институцията публикува докладите си за глобалната икономика на шестмесечна база - през юни и януари. 


"Ако вземем под внимание всички двигатели на световната икономика, няма как да не забележим, че те забавят обороти", казва икономистът на институцията Айхан Козе, който отговаря за изготвянето на прогнозите. Световната банка очаква забавяне и в Съединените щати, и в Китай, и в Европа.

В анализа се посочва, че икономиката на Съединените щати ще бъде засегната от негативните тенденции в останалите държави, въпреки че през 2018 г. отчете впечатляващ ръст, който, според предварителните изчисления на Световната банка, ще достигне 2.9%.

Това е с 0.2 процентни пункта повече, отколкото институцията очакваше в юнския си икономически преглед. 

През 2019 г. обаче експертите на институцията прогнозират, че ръстът на БВП в САЩ ще е с 2.5 на сто, като през 2020 г. ще се забави до 1.7 на сто. Ревизията е с 0.3 процентни пункта надолу.

Данните показват, че американските капиталови пазари вече започват да усещат негативното влияние на отслабващата глобална икономика.

Apple, например, понижи очакванията си за приходите през четвъртото тримесечие за първи път от 15 години насам, като основната причина, цитирана от компанията, е забавянето на продажбите на iPhone в Китай.

През декември промишлената активност в Съединените щати отчете най-силното си месечно понижение от финансовата криза насам.

Китайската икономика ще забави растежа си до 6.2% през 2019 и 2020 г., в сравнение с отчетените през 2018 6.5 на сто. Една от основните причини за ревизията, посочени от Световната банка, е свиването на международния стокообмен.

От институцията очакват той да намалее с по 0.5 процентни пункта през 2018, 2019 и 2020 г.

Източна Европа посреща рисковете на 2019 г.Възходът на популизма, краят на монетарните стимули и забавянето на икономическия растеж са сред най-големите опасности пред държавите от региона


Въпреки влошаването на перспективите обаче, Айхан Козе и неговите колеги очакват единствено забавяне на глобалната икономика, а не нова рецесия. Според анализаторите на Световната банка, прогнозите могат да се подобрят драстично, ако настъпи успокояване на финансовите пазари, ако Федералният резерв сигнализира, че лихвите ще се повишават по-бавно от очакваното или в случай че бъдат разрешени някои от най-острите търговски противоречия между САЩ и техните международни партньори.

Освен това от институцията изтъкват, че международната търговия не е единственият фактор, който оказва негативно влияние върху световната икономика. В много от развиващите се държави, в това число Аржентина и Турция, се наблюдават и сериозни валутни кризи.

Държавите, които са зависими от износа на природни ресурси, пострадаха от поевтиняването на суровините в последните месеци на 2018 г. и сега се надяват тази тенденция да се обърне, се посочва още в доклада на Световната банка.

Институцията обаче предупреждава, че развиващите се пазари вероятно ще трябва да се подготвят за нови сътресения на финасовите пазари.

Българският бизнес

Всичко по темата Прогнози 2019

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg