Световната банка занижи прогнозата си за ръст на китайската икономика до 9.4%

488
Световната банка занижи прогнозата си за ръст на китайската икономика до 9.4%

Световната банка занижи прогнозата си за ръст на китайската икономика до ниво от 9.4% за тази година, в сравнение с предходните очаквания за повишение от 9.6%.

От там коментираха обаче, че ръстът ще е достатъчен, за да помогне на световната икономика да не регистрира контракция на фона на забавянето на водещи икономики като щатската и европейските.

Причина за занижаването на прогнозата за ръста на китайската икономика е забавянето на ръста на износа към края на 2007 г. и началото на тази, което е било симптом за негативното въздействие на външната среда към икономиката на страната.

Потребителските разходи в Китай обаче растат със задоволителни темпове, което ще успее в известна степен да неутрализира негативния ефект от намаления от страната износ.

От правителството на Китай са си поставили като цел за тази година ръст на икономиката на страната в размер на 8%, след като през изминалата година бе отбелязан рекорден такъв от 11.4% на годишна база.

Китайската икономика се очаква още да усети негативното въздействие на ръста на инфлацията, която ще продължи да се предопределя от високите цени на храните и горивата в световен мащаб.

Силното повишение на цените стартира в средата на изминалата година и продължава, като за 2007 г. цените на храните са се повишили средно с 23.3%.

Повишението в цените се предопределя и от наблюдавания ръст на работните заплати в сектори като енергетиката и строителството, както и при компаниите износителки.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg