Световната безработица продължава да нараства

866
Световната безработица продължава да нараства

Въпреки признаците, че икономическото възстановяване набира скорост в цял свят, положението на милионите хора загубили работата си по време на най-лошата рецесия от 70 години насам, е малко вероятно да се подобри в скоро време, тъй като безработицата в много от големите икономики продължава да расте, информира АП.

Данните за безработицата обикновено изостават след останалите икономически индикатори, тъй като компаниите забавят набирането на служители в началните етапи на възстановяването. Икономическият ръст отчетен наскоро в САЩ, Франция, Германия и в други държави се дължи по-скоро на временни фактори и на милиардите похарчени за програми за стимулиране на икономиките.

През тази седмица от ЕС прогнозираха, че безработицата в Еврозоната ще нарасне до 10.7% през 2010 г. в сравнение с 9.5% през настоящата година.

Нивото на безработица в 30-те страни членки на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) варира от 3.5% в Холандия до 18.3% в Испания, според данните за септември.

Безработицата в Еврозоната нарасна до 10-годишен връх от 9.7% през септември.

Икономическия спад оказа влияние и в развиващите се страни. Нивото на безработицата в Бразилия изглежда се стабилизира, но в Мексико безработицата продължава да расте и достигна 6.4% през септември, след като преди това беше се повишила до 13-годишен максимум през август.

Икономистите прогнозират, че безработицата в САЩ ще се повиши до 9.9% като данните за това се очакват днес. Безработицата достигна 26-годишен връх от 9.8% през септември.

Ето и как се движи нивото на безработицата по света:

Германия: Безработицата в Германия се понижи за втори пореден месец през октомври, но ефектите на финансовата криза продължават да са налице и все още е рано да се очаква икономиката да тръгне нагоре, според министерството на труда на страната. Безработицата в Германия възлиза на 7.7% през октомври, в сравнение с 8% през септември и 8.3% през август.

Франция: Безработицата във Франция нарасна до 9.8% през септември, в сравнение със 7.8% през 2008 г., според ОИСР. Очаква се да достигне 10% до края на годината.

Великобритания: Безработицата в Обединеното кралство възлиза на 7.9% за периода юни-август. Броят на безработните в страната е на път да надхвърли 3 милиона през следващата година.

Япония: Безработицата в Япония се понижи във втори пореден месец през септември, до 5.3%, в сравнение с 5.5% предходния месец и рекордно високото ниво от 5.7% през юли.

Китай: Нивото на безработицата в най-многолюдната страна възлиза на 4.3% за периода юли-септември и остава непроменено в сравнение с предходния тримесечен период. Реалното ниво на безработицата обаче може да е повече от два пъти по-високо, защото системата пренебрегва милионите миграционни работници и работниците освободени временно от държавните компании, които не се водят за безработни.

Бразилия: Правителството на страната твърди, че безработицата възлиза на 8.1% през август и на практика остава непроменена в сравнение с предходния месец. Бразилия излезе от рецесията през второто тримесечие. Анализаторите прогнозират, че икономиката на страната ще нарасне леко през 2009 г.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg