Световната икономика е изгубила $225 млрд. заради мръсния въздух

2977
Световната икономика е изгубила $225 млрд. заради мръсния въздух

5.5 милиона души са починали през 2013 г. заради замърсяването на въздуха, показва проучване на Световната банка (СБ), цитирано от френския вестник Les Echo. Загубите за световната икономика възлизат на 225 млрд. долара.

През 1990 г. замърсеният въздух е станал причина за смъртта на 4.8 млн. души. Днес атмосферното замърсяване е четвъртият рисков фактор за преждевременна смърт в света, показва докладът на СБ.

„С мерки за борба с градското замърсяване и инвестиции в по-чисти енергийни източници можем да намалим емисиите на опасни частици, да забавим климатичните промени и преди всичко да спасим човешки животи“, отбелязва Лаура Тък, вицепрезидент на Световната банка за устойчиво развитие.

Край на мръсния въздух - създадоха джобно пречистващо устройствоПобира се в джоба и чисти за всички

 

Сърдечно-съдови заболявания, рак на белите дробове, хронични белодробни заболявания, респираторни възпаления са отговорни за една десета от смъртните случаи в света днес. Тези заболявания са шест пъти по-смъртоносни от маларията. Загубата на човешки живот води и до загуби за икономиката под формата на изгубени приходи от труд, които Световната банка оценява на 225 млрд. долара през 2013 г.

Под формата на изгубено благосъстояние „общата цена на преждевременните смъртни случаи, дължащи се на замърсяването на въздуха във всички възрастови групи, надхвърля 5 трилиона долара през 2013 г.“, пише СБ.

В Източна Азия, където се намира Китай, и в Южния Азия - с Индия, „загубите на благосъстояние се равняват на 7.5% от БВП в тези региони. Те са по-малки в Близкия Изток и Северна Африка, където загубите се равняват на 2.2% от БВП.

Къде сме ние?

Според доклада на Световната банка 7297 българи са починали вследствие на мръсния въздух през 2013 г. спрямо 10 523 през 1990 г. Загубите за икономиката ни под формата на изгубено благосъстояние са възлизали на 10.299 млн. долара, или 8.85% от БВП, през 2013 г. спрямо 7.716 млн. долара, или 9.53% от БВП, през 1990 г.

Ако се вземе предвид загубата на производителност на труда, икономиката ни е изгубила 219 млн. долара (0.19% от БВП) вследствие на смъртните случаи, причинени от мръсния въздух през 2013 г., спрямо 252 млн. долара (0.31%) през 1990 г.

Половин България диша опасно мръсен въздухНа места праховите частици са два пъти над нормата заради мъглите и въглищата за отопление

 

Замърсяването на атмосферния въздух е проблем

Световната банка отбелязва смъртоносните последици от замърсяването, причинено от използването на фосилни горива в кухнята, и затоплянето на въздуха заради присъствието на фини прахови частици, отделяни от превозните средства и заводите.

СБ регистрира спад с 38 на сто на смъртните случаи, причинени от замърсяване на въздуха от домакинствата – от 75 починали на 100 000 души през 1990 г. до 47 починали на 100 000 души през 2013 г. Въпреки това броят на смъртните случаи, свързани с този тип замърсяване, се запазва на равнището от около 2.9 млн. души.

За сметка на това замърсяването на атмосферния въздух се превръща в проблем. 2.9 млн. души са починали вследствие на този фактор, което е увеличение с 30%, пише СБ.

Призив за неотложни действия

„Бремето от смъртността, свързана със замърсяването на въздуха, е такова, че трябва да действаме бързо и този доклад е призив за неотложни действия“, заяви Крис Мъри, директор на Института за измерване и оценка на здравето, който е съавтор на документа.

През април миналата година Световната здравна организация и Организацията за икономическо сътрудничество и развитие установиха въз основа на изследване в 53 държави от Европа, че икономическата цена от около 600 000 случая на преждевременна смърт, причинена от замърсяването на въздуха, е достигнала 1.6 трилиона долара през 2010 г.

Над 90% от европейските граждани са изложени на годишни нива на фините прахови частици, надхвърлящи препоръките на СЗО.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg