Световната икономика е уязвима заради кризата с имотите в САЩ

977
Световната икономика е уязвима заради кризата с имотите в САЩ

Световната икономика е уязвима заради задълбочаващата се криза на пазара на жилищни имоти в САЩ, строгите условия за отпускане на кредити заради нестабилността на финансовите пазари, както и заради високите цени на петрола и основните стоки, обявиха в заключителното си комюнике участниците в срещата в Токио на седемте най-развити икономики в света (Г-7), съобщи Ройтерс.

Министрите на финансите от Г-7 призоваха страните производителки на петрол да увеличат производството, тъй като непрекъснато увеличаващите се цени засилват инфлационния натиск, допълва БТА.

Групата на седемте най-развити икономики в света отново подкани Китай да ускори поскъпването на китайската парична единица. "Ние приветстваме решението на Китай да възприеме по-гъвкава политика, но на фона на рязкото повишаване на излишъка по текущата сметка на Китай и увеличаването на инфлацията ние бихме искали тази страна да ускори поскъпването на юана", се казва в комюникето.

Финансовите министри подчертават, че "хаотичните промени във валутните курсове" влияят отрицателно върху икономическия растеж. Според тях обменните курсове трябва да следват развитието на фундаменталните икономически показатели. В частта от комюникето, посветена на валутните курсове, не се споменават тенденциите в промените на съотношенията между еврото, щатския долар и японската йена.

Финансовите министри на страните от Г-7 признават, че развитието на икономиката в световен мащаб ще се забави и че прогнозите засега са отрицателни. В комюникето от срещата в Токио икономическата среда се окачествява като "по-несигурна и изпълнена с повече предизвикателства", в сравнение със заключителния документ от предишната среща на Г-7 през октомври миналата година. Засега Г-7 не предвижда икономическа рецесия, тъй като "фундаменталните фактори, като цяло, остават стабилни".

Министрите на финансите призоваха финансовите компании да предоставят пълна информация за понесените от тях загуби. Според Ройтерс досега банките са обявили загуби в размер на 100 милиарда долара главно заради кризата с ипотечните кредити в САЩ, но тепърва се очаква и европейските банки да уточнят размера на щетите.

"Ние ще изтъкнем критично важната роля на финансовите институции и на частния сектор в намаляването на парниковите емисии. Пазарната политика, основаваща се на данъчни стимули и търговия с квоти за вредни емисии, ще става все по-важна в борбата с климатичните промени", посочват министрите на финансите на Г-7 в заключителното комюнике от срещата си в Токио.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg