Световната икономика става все по-зависима от Китай

1424
Световната икономика става все по-зависима от Китай

© Pixabay

Световната икономика става все по-зависима от Китай, докато в същото време азиатският гигант разчита все повече на вътрешното потребление за растежа на икономиката си, сочи доклад за месец юли на консултантската компания McKinsey and Company. 

Изводът от проучването идва в момент, в който Китай се намира в търговска война със САЩ в сфери като технологиите и сигурността.

Икономистите предвиждат, че китайската икономика ще пострада повече от високите мита за внос в сравнение с тази на САЩ, , поради факта, че страната разчита сериозно на износа си.

Но, според доклада на McKinsey, потреблението допринася за над 60% от китайския растеж през 11 от 16-те тримесечия в периода януари 2015 - декември 2018 година, предава CNBC.

Това означава, че китайската икономика е намалила зависимостта си от търговията като източник на растеж. Проучването посочва, че китайската нетна търговия (стойността на общия износ минус вноса) „реално има негативен принос” към растежа през миналата година.

„Мисля, че това е едно от нещата, които се опитват да правят - да изградят по-здрава, по диверсифицирана икономика”, казва Оливър Тонби, председател на McKinsey в Азия.

Консултантската компания проучва как Китай е свързан със света посредством търговията, капитала и технологията. Докладът разкрива, че нарасналата важност на вътрешното потребление за икономическия растеж означава, че местните производители продават повече на домашния си пазар и по-малко на световните пазари. 

В резултат на това Китай изнася едва 9% от своята продукция през 2017 година, спрямо 17% през 2007 година, сочи проучването на McKinsey. Това показва, че Китай е станал все по-самодостатъчен и все по-малко изложен на останалия свят.

„Изложението на Китай към света в относителни параметри е намаляло поради, тъй като основният двигател на икономическия растеж вече не е търговията или инвестициите, а вътрешното потребление.

„Понижението на изложението на Китай също рефлектира на реалността, в която икономиката продължава да е сравнително затворена в сравнение с развитите държави”, сочи докладът.

За сравнение, останалата част от света става все по-зависима от Китай. Страните по света търгуват все повече с азиатската страна и получават все по-вече инвестиции от Пекин.

Ръстът на китайската икономика падна до 27-годишно дъно Брутният вътрешен продукт на страната нараства с 6.2 на сто през второто тримесечие на годината

Консултантската компания извежда три групи държави, които имат най-голямо изложение към Китай:

1) Азиатски икономики, като тези на Южна Корея, Сингапур, Малайзия, Филипините и Виетнам. Тези страни са тясно свързани с глобалната мрежа за търговия на Китай.

2) Страни богати на ресурси, като Австралия, Чили, Коста Рика, Гана и Южна Африка, които изнасят за Китай.

3) Развиващи се пазари като Египет и Пакистан, които са силно зависими от инвестициите от Пекин.

„Сектори и страни с вариращо изложение към Китайкста икономика могат да бъдат малко или много уязвими на променящите се взаимоотношения между Китай и света. Увеличаващото се изложение на останалия свят към икономиката на Китай отразява повишаващата се важност на Китай, като пазар, доставчик и капитал”, добавя от McKinsey.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Коментари

W w W . еКiРi365. сОм
# 0
13:07 | 17 July 2019
Сезон 2019/2020 вече е тук - Барса , Реал , Милан и много други
Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg