Световната модна индустрия може да загуби 65 милиарда долара до 2030 г.

732
Световната модна индустрия може да загуби 65 милиарда долара до 2030 г.

© Unsplash

Екстремните горещини и наводненията ще нанесат огромен удар върху световната модна индустрия.

Четири от най-големите страни производителки на облекло в света рискуват да пропуснат приходи от 65 милиарда долара до 2030 г., сочи проучване на университета Cornell и инвестиционния мениджър Schroders, цитирано от CNN.

Бангладеш, Пакистан, Виетнам и Камбоджа са изложени на особен риск, като според резултатите от проучването, до края на десетилетието се очаква 22% спад на приходите от износ.


Според изследователите, модните брандове, които се снабдяват в голяма степен от тези страни, трябва да променят работното време на служителите и да им осигурят достатъчно почивка в отговор на предстоящата криза. Според прогнозите производителността ще се забави поради неблагоприятните климатични условия.

Върви ли светът към катастрофална критична точка?Учени от осем държави смятат, че условията на Земята излизат извън

Четирите азиатски държави са избрани за проучването заради ролята им на индустриални центрове. На тях се падат 18% от световния износ на облекло, около 10 000 фабрики за облекло и обувки и над 10,6 млн. работници в производството.

Но тези места са и силно уязвими от климатичната криза. Основните центрове за производство на облекло, вече се сблъскват с екстремни горещини и влажност, отбелязват авторите на проучването. "Всички тези градове вероятно ще се сблъскат и със значителни наводнения", казват те.

Особено Пакистан не е чужд на екстремните метеорологични условия, като миналата година повече от една трета от територията на страната беше под вода по време на най-тежките наводнения в историята.

Подобно на други страни, в Пакистан и Бангладеш също се наблюдаваха горещи вълни през последните месеци, като през пролетта и лятото температурите се покачваха над 40°C в продължение на много дни.

Устойчиво бъдеще: Модната индустрия поглежда към рециклирания текстил ЕС изисква от държавите-членки да отделят текстила от другите отпадъци от януари 2025 г.

Използвайки данни за наводненията по крайбрежието и реките, както и данни за температурата, екипът от Cornell и Schroders заяви, че е прогнозирал как различните сценарии ще се отразят на производствените работници.

Екипът заяви, че оценките му за разходите от 65 млрд. долара до 2030 г. се основават на сценария "обичайно функциониране" в условията на високи температури и наводнения, ако не се вземат никакви мерки.

Според проучването, ако собствениците на фабрики предприемат превантивни мерки за намаляване на топлинния стрес за работниците, те може да успеят да избегнат част от прогнозираните пропуснати ползи.

Първият сценарий включва предположението, че топлинният стрес ще доведе до значителни промени в производителността на работниците. Например, според доклада, производството може да намалее с около 1,5 % за всеки 1 градус увеличение на температурата.

Носете си новите дрехи повече: Решенията, които правят модата по-устойчиваОт по-лек багаж през еко материи до виртуални съблекални – технологиите и бизнес моделите, които трансформират модната индустрия

Авторите на проучването призовават предприятията и регулаторните органи да защитят работниците, като третират екстремните метеорологични явления като сериозна опасност за здравето и им предоставят платен отпуск и право на прекъсване на работа.

Модните компании трябва също така да обмислят възможността да помогнат на доставчиците да преместят съоръженията си на близки, по-малко рискови места, предлагат те.

Според тях предприятията, които искат да преместят изцяло доставчиците си от тези места, "ще се борят да изградят мащабния капацитет, от който се възползват в Южна и Югоизточна Азия".

"Загубите и щетите, свързани с климата, се третират от марките като външни фактори – проблем на някой друг", смята Джейсън Джъд, изпълнителен директор на Глобалния институт по труда към Корнелския университет. "Работниците обаче спешно се нуждаят от тези инвестиции сега, защото стандарти за екстремни горещини и защита от наводнения не съществуват.", предупреждава той.

 

Българският бизнес

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg