Световната търговия нараства с 2.5% през юни

404
Световната търговия нараства с 2.5% през юни

Световната търговия е отчела през юни най-голям ръст от близо година, което е още един индикатор, че световната икономика излиза от най-тежката си рецесия от Голямата депресия насам, пише The Wall Street Journal.

Световната търговия е нараснала с 2.5% през юни, в сравнение с май, което е най-големият й ръст от юли 2008 г., показват данни на Холандското бюро за анализ на икономическата политика.

Световната търговия се сви значително в последните месеци на миналата година, след като търсенето намаля, а банките избягваха да финансират трансгранични сделки. Сривът на търговията повлия особено тежко на най-големите страни износителки в света като Япония и Германия.

През май световната търговия отчита спад от 1.4% в сравнение с предходния месец. С нарастването на търговията през юни обаче, спадът на тримесечна основа за периода април-юни беше само 0.7%. За сравнение спадът беше 11.2% през първото тримесечие и 7.1% през последното тримесечие на миналата година.

Съживяването на търговията е факторът, който стои зад завръщането към растеж на редица експортно ориентирани икономики. Германия, която е най-големият износите в света през по-голямата част от настоящото десетилетие, отчита 0.3% икономически ръст за второто тримесечие, а японската икономика също нараства.

Износът на Япония се увеличава с 12.3% за второто тримесечие, след като отчита спад от 28.8% за първите три месеца на годината.

Съживяването на търговията през юни е особено осезателно в Латинска Америка, където износът на страните нараства с 14.3%, а в носът с 11.9%.

Ще отнеме обаче известно време, докато търговията достигне нивото си от преди кризата. В петък гигантът в превозването на контейнери A.P. Moller Maersk A/S отчете загуба за първото полугодие и обяви, че очаква слабата активност да продължи до края на годината.

Холандското бюро за анализ на икономическата политика подготвя най-рано данните за световната търговия, въз основа на данни за 23 развити страни и 60 развиващи се икономики.

Още един индикатор за това, че световната икономика се стабилизира и може би върви към възстановяване е фактът, че цените в световната търговия, измерени в долари, нарастват с 1.6% през второто тримесечие, след като падаха рязко в предните три тримесечия. Ръстът се дължи на 29.4-процентното повишение на цените на енергийните продукти и на 10.6-процентното увеличение в цените на други суровини.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg