Световните продажби на облигации със спад от 26% през първото тримесечие

443
Световните продажби на облигации със спад от 26% през първото тримесечие

Държавите и компаниите по света са продали 26% по-малко облигации през първото тримесечие на 2008 г. в сравнение със същия период година по-рано, според Bank for International Settlements (BIS).

Новоиздадените облигации в световен мащаб са паднали до нетните 360 млрд. долара през първото тримесечие на годината в сравнение с 487 млрд. долара за същия период на 2007 г., според базираната в Базел BIS, която е основана през 1930 г. и оперира като централна банка на световните финансови институции.

Европа оглавява спада, след като продажбите на облигации на Стария континент са намалели почти с 50% до 105 млрд. долара. В същото време банките на континента са натрупали 202 млрд. долара загуби и намаления на активи от началото на срива на щатския ипотечен пазар през миналата година. Доходността на деноминираните в евро облигации на дружества с инвестиционен рейтинг е скочила до най-високото си ниво от 6.18% в последните поне 10 години, показват данни на Merrill Lynch & Co.

Испания, Ирландия и Франция оглавяват спада в продажбите на облигации деноминирани в евро, според BIS, която следи финансовите пазари за централните банки.

Нетната стойност на облигациите и съкровищните бонове деноминирани в долари е намаляла с 12%, до 180 млрд. долара през периода, според BIS.

Международните институции като Европейската Инвестиционна Банка и Световната Банка са се възползвали от предпочитанията на инвеститорите към най-безопасните инвестиции, което им е помогнало да увеличат нетната стойност на издадените облигации от 5 на 22 млрд. долара. Стойността на облигациите издадени от частни финансови институции е намаляла от 332 млрд. долара през последното тримесечие на 2007 г. до нетните 208 млрд. долара през първата четвърт на тази година.

Продажбите на облигации, обезпечени с ипотеки, падат от 71 млрд. долара през последното тримесечие на 2007 г. до 33 млрд. долара през първите три месеца на тази година, което е най-ниското ниво от 2003 г. насам. Холандия оглавява спада, следвана от САЩ, Канада и Испания.

В същото време нетните продажби на различните инструменти на паричния пазар, включително и търговски книжа, чиито матуритет обикновено не надхвърля 270 дни, отбелязват безпрецедентен скок до 76 млрд. долара, според BIS.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg