Световното богатство намалява с 11%, милионерите също

769
Световното богатство намалява с 11%, милионерите също

Глобалната рецесия през 2008 г. е довела до първото намаление в световен план на активите под управление от почти десетилетие, показва проучване, според което световното богатство е намаляло с 11.7%, до 92.4 трлн. долара, информира Reuters.

Връщането до нивата от 2007 г. ще отнеме шест години, според проучването на Boston Consulting Group (BCG), което се фокусира върху индустрията за управление на активи.

Северна Америка и особено САЩ са най-силно засегнати, като отчитат 21.8-процентен спад на активите под управление до 29.3 трлн. долара. Понижението се дължи основно на спада в цените на щатските акции през 2008 г.

Ошфорните центрове за управление на богатството като Швейцария и Карибите, също са засегнати сериозно. Там активите под управление намаляват до 6.7 трлн. долара през 2008 г. в сравнение със 7.3 трлн. долара през 2007 г., което представлява спад от 8%.

Проучването показва, че активите под управление няма да се върнат на нивото си от 108.5 трлн. долара през 2007 г. до 2013 г..

Активите под управление в Европа възлизат на 32.7 трлн. долара и Старият континент изпреварва Северна Америка като най-богатия регион, въпреки че общото богатство в региона пада с 5.8%.

Латинска Америка е единствения регион, който отчита ръст на активите под управление, които нарастват с 3% от 2.4 трлн. долара през 2007 г. до 2.5 трлн. долара през 2008 г.

Свиването на икономиката се отрази неблагоприятно и на милионерите, които бяха направили рискови инвестиции по време на икономическия бум.

Броят на милионерите по света е намалял със 17.8%, до 9 млн., според проучването на BCG.

Европа и Северна Америка са най-засегнато в това отношение, отчитайки спад от по 22%. В САЩ все още има 3.9 млн. милионери - най-много в света.

Сингапур може да се похвали с най-много милионери на глава от населението - 8.5%. За сравнение в Швейцария те са 6.6%, в Кувейт 5.1%, в Обединените арабски емирства 4.5%, а в САЩ 3.5%.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg