Световното богатство се повишава със 7.5% през изминалата година до близо 100 трлн. долара

587
Световното богатство се повишава със 7.5% през изминалата година до близо 100 трлн. долара

Световното богатство се е увеличило със 7.5% през изминалата година, достигайки 97.9 трлн. долара, изразено в местни валути. Повишението е било пето поредно за годината, сочи изследване на консултантската агенция Boston Consulting Group (BCG).

Въпреки значителното повишение от агенцията са на мнение, че фонд-мениджърите има накъде да развиват дейността си и да носят нови печалби на инвеститорите.

С разрастването на дейността им към развиващите се пазари като Азия, Южна Америка и Близкия Изток обаче, специалистите предупреждават, че те трябва да стават все по-внимателни при вземането на инвестиционни решения и планирането.

Изследването е направено въз основа на проучване на 62 страни със сумарен брутен вътрешен продукт от близо 96% от световния.

Сред фондовете в проучването са участвали портфолио мениджъри на 111 фонда, управляващи обща стойност на активи в размер на 10 трлн. долара.

Броят на домакинствата милионери по света се е повишил с 14% през изминалата година, до 9.6 млн., като сумарното им благосъстояние е възлизало на 33.2 трлн. долара, или около една трета от общото в света.

Като ключови изводи от проучването се нареждат няколко. На първо място за поредна година се констатира, че богатството продължава да е съсредоточено в няколко региона - Северна Америка и Европа, възлизащо съответно на 36.2 трлн. и 33 трлн. долара.

Заедно страните от двата региона притежават 71% от световното богатство, сочи още проучването.

Следващият най-голям регион, където е съсредоточено световното богатство е Япония с 11.9 трлн. и 10.6 трлн. активи на управление.

Регионите с най-малко средства за управление от инвестиционните фондове са Южна Америка с 3.4% и Близкия Изток и Африка с 2.9 трлн. долара.

По отношение на активи на управление Китай и Бразилия са страните с най-голям ръст за периода между 2001 и 2006 година, сочи изследването, следвани от страните от Централна и Източна Европа като Унгария, Полша и Словакия.

За следващите пет години темпът на повишение на подобен род активи в Китай се очаква да е 17.4%, което да направи страната лидер в световен мащаб.

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg