Световното търсене на злато пада с над 7% през второто тримесечие

2582
Световното търсене на злато пада с над 7% през второто тримесечие

Търсенето на злато е паднало със 7.1% през второто тримесечие на годината, след като инвестициите намаляха, а покупките на бижута в Азия намаляват на фона на по-високите местни цени и опасенията за икономическия растеж, информира Bloomberg, позовавайки се на данни на Световния съвет по златото.

Глобалното търсене на злато пада до 990 метрични тона през второто тримесечие, в сравнение с 1 065.8 тона година по-рано, след като инвестициите намаляват с 23%, а покупките на бижута с 15%.

Потреблението на бижута би трябвало да нарасне в Азия през втората половина на тази година заради сезона на сватбите и фестивалите и с подобряването на икономическия растеж, се казва в доклада.

Цената на златото падна с 4.3% в Лондон през второто тримесечие на фона на най-голямото поевтиняване на суровините от 2008 г. насам. Инвеститорите все още притежават почти рекордни количества борсово търгувани продукти, обезпчени със злато, а централните банки ще купят близо 500 тона злато през тази година.

Средната цена на златото е била 1 611.88 долара за тройунция през второто тримесечие, или с 6.8% повече, в сравнение с година по-рано, и с 4.7% по-ниска, в сравнение с първото тримесечие.

Глобалните инвестиции в злато, в това число в кюлчета, монети и борсово търгувани продукти, пада до 302 тона за трите месеца до юни, според Световният съвет по златото. Монетите и кюлчетата са съставлявали по-голяма част от инвестициите. Търсенето на кюлчета и монети в Европа нараства с 15% до 77.6 тона, показват данните.

Потреблението на бижута намалява до 418.3 тона през второто тримесечие на 2012 г., в сравнение с 490.6 тона година по-рано. Търсенето на бижута в Индия, която е най-големия купувач през 2011 г., пада с 30% до 124.8 тона, като страната съставлява 30% от общото търсене.

По-евтината рупия спрямо долара пък оскъпи допълнително ценния метал в страната. Бижутерите в Индия дори стачкуваха през март и април срещу данъците върху вноса на злато.

Търсенето на злато в Индия възлиза на 181.3 тона през второто тримесечие, или с 25% повече от това в Китай, която беше най-големият купувач на злато в света в предходните две тримесечия. От Световния съвет по златото отново прогнозират, че Китай ще стане най-големият потребител на злато през тази година с 850 тона спрямо 700 тона за Индия.

Подобни статии

Най-четени статии

Facebook Коментари

Добави коментар

Екипът на Profit.bg Ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари.
В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Абонирайте се за електронния
информационен бюлетин на Profit.bg